Castellano

Les propostes de l'hostaleria valenciana per a reactivar el sector

Les propostes de l'hostaleria valenciana per a reactivar el sector
  • L'objectiu de les mesures és evitar la desaparició del 20% dels establiments

Els pronòstics no són bons. Es calcula que al voltant del 20% dels establiments d'hostaleria de la Comunitat Valenciana desapareixerà després de la crisi econòmica provocada pel coronavirus, segons les dades que manegen des de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR).

En representació de les 34.000 empreses que conformen el teixit de l'hostaleria, Manuel Espinar, ha posat sobre la taula de l'Administració la necessitat imprescindible d'impulsar una bateria de mesures des d'una “visió realista”.

Unes propostes que consideren han de ser impulsades des de les institucions i que ha traslladat a la Comissió Especial d'estudi per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària de les Corts Valencianes

Les propostes

Fonamentalment, les mesures que reclama el sector de l'hostaleria passen per tres eixos: prevenció, reactivació i foment del turisme. A partir d'aquests tres conceptes CONHOSTUR considera que es podria començar a treballar en la reconstrucció del sector.

En primer lloc, Espinar ha sol·licitat l'adaptació a la “nova realitat” de “algunes de les mesures” que es desprenen del “acord adoptat pel Consell sobre mesures de prevenció enfront del COVID-19”, com l'establiment de “una ocupació, a l'interior dels locals, solament limitada per la distància mínima de seguretat entre taules de 1,5 metres, sense percentatge d'aforament”.

Entre altres qüestions com la necessitat de regular les activitats dels salons de banquets, el portaveu hostaler ha demanat “conéixer el procediment o protocol oficial sanitari en cas de contagi en un establiment públic”.

El segon dels eixos abordats ha girat entorn a la “reactivació de les empreses”. En aquest punt, el president de CONHOSTUR ha defensat l'emergència de “flexibilitzar els criteris per als crèdits ICO per al sector” il·lustrant la baixa taxa d'empreses que han aconseguit finançament: tan sols un 20%.

En aquest sentit, ha reclamat subvencions i línies específiques de finançament adaptades a cada cas (autònoms, pimes…), l'ajornament o suspensió de cobrament dels trams autonòmics d'impostos o l'establiment d'una bonificació de, almenys, un 30% per a compensar el període d'inactivitat patit, i la subvenció d'un 50% del lloguer per a evitar penalitzacions als arrendataris.

La reactivació del consum ha tancat el conjunt de reivindicacions de CONHOSTUR portades davant les Corts Valencianes per a reflotar un sector situat en “la zona zero d'aquesta crisi”, assotat prèviament pel temporal Gloria, la suspensió de Falles, Magdalena, temporada Setmana Santa, Fogueres Sant Joan per tant, paralitzat els últims 6 mesos per circumstàncies alienes. Dos de les propostes en aquest punt han sigut l'impuls de campanyes de promoció turística i els bons per a incentivar la despesa local en hostaleria.

Finalment, Manuel Espinar ha manifestat la disconformitat del sector de l'hostaleria amb “el pla d'impuls del turisme aprovat pel Govern de 4.262 milions”, tenint en compte que altres països com França, Itàlia o Grècia han destinat a aquest subjecte 18.000 milions, 55.000 milions i 24.000 milions d'euros, respectivament.

Amb tot, Manuel Espinar ha posat en relleu la “responsabilitat” demostrada per totes i cadascuna de les parts del sector hostaler davant aquesta crisi sanitària, sent “els primers a acordar amb l'administració valenciana que era necessari decretar el tancament del sector” i, de fet, anticipant-se a “tota Espanya”, una responsabilitat s'ha mantingut al llarg de totes les fases del procés de desescalada.

Pujar