El 65% de les promocions que va fer Consum en 2022 van ser dones
La Cooperativa ha reunit dones en llocs clau de l’organització en el huité encontre #DecirHaciendo amb el lema “La dona en la distribució: més enllà del vidre”
Set de cada deu ascensos fets en Consum durant l’any 2022 van ser dones. La xifra suposa un increment d’un 2% en el nombre d’ascensos de personal femení respecte de l’any 2021, i implica que el 65% de les promocions de la Cooperativa l’exercici passat van ser dones. En concret, dels 506 treballadors que van assumir més responsabilitat, 328 eren dones i 178, homes. A més, segons les últimes dades de la Cooperativa, les dones ja ocupen més del 55% dels llocs de comandament de l’organització, tal com ha comentat l’executiva de Comunicació Interna i Atenció Social de Consum, Guillermina Cano, durant el huité encontre #DecirHaciendo, organitzat per la Cooperativa sobre igualtat.
Les promocions de dones, el creixement sostingut en la incorporació a l’organització i l’assumpció de llocs amb més responsabilitat contribuïxen a seguir reduint la bretxa salarial entre homes i dones dins de Consum, un indicador que ha disminuït un 24% els últims 14 anys.
Amb el lema “La dona en la distribució: més enllà del vidre”, este matí la Cooperativa ha reunit dones en llocs clau de l’organització per a intercanviar experiències sobre la igualtat d’oportunitats en el sector, sense perdre de vista que més del 72% de la plantilla de treballadors de Consum són dones. Hi han participat Mª Jesús Márquez, executiva de Transformació Digital de Consum; María Vilaplana, directora de la tenda Consum de Godella; Isabel Moya, preparadora en la Plataforma de Congelats de Quart de Poblet, i Guillermina Cano.
“Tot i que les dones es consoliden cada vegada més en els llocs de comandament, encara hi ha una bretxa en la remuneració mitjana d’homes i dones. Les mesures ja implantades en el IV Pla d’igualtat tindran més efectes a llarg termini”, ha explicat Cano.
D’altra banda, Márquez ha incidit en la necessitat d’apostar per referents femenins. “Segons apunta l’Institut de la Dona, que hi haja persones en qui fixar-se és clau perquè les dones facen el pas. La falta de referents femenins en sectors com ara el tecnològic i la innovació encara és un dels motius principals pels quals moltes dones no s’animen a formar-se en estes carreres. Per tant, perquè hi haja més dones amb l’ambició de créixer en este camp és fonamental visibilitzar les dones que ja treballen”.
Formació i oportunitats
Les possibilitats de formació i de creixement professional que oferix la Cooperativa han obert les portes perquè els últims anys moltes dones de l’organització accedisquen a llocs de comandament, i més concretament, el seu Pla de potencials. Les dones ocupen el 55,3% del total de llocs de responsabilitat de l’organització, que inclou els càrrecs de directora, executiva, cap d’àrea i d’unitat. Unes xifren que creixen cada any.
Tal com ha explicat María Vilaplana, directora de la tenda Consum de Godella, la formació que reben els potencials està molt orientada al lideratge d’equips i al creixement personal. “Tens una visió molt més àmplia: una formació molt completa, més integral, més dirigida a les persones, i més centrada en el creixement personal, a augmentar el lideratge. És molt més inclusiva i integradora que fa uns anys. Està pensada tant per a ajudar el client com per a donar suport al treballador”,
La paritat en Consum és un aspecte que està en creixement, inclús en algunes àrees típicament masculines, com ara la logística en les plataformes, on ja treballen moltes dones. Este és el cas d’Isabel Moya, de la Plataforma Logística de Congelats de Quart de Poblet, que considera que encara hi ha molts mites per a derrocar sobre els anomenats “treballs d’homes”. “No soc l’única dona que treballa en la central de congelats, però sí que és cert que en la secció on treballe, que és la de masses, soc l’única dona. I també és cert que tinc una relació estupenda i que soc molt feliç ací dins. De fet, tal com he dit abans, durant els 7 anys que fa que treballe en la central hi han anat entrant moltes dones i crec que ja superem els homes en nombre. La nostra faena és molt física i es podria pensar que està més destinada als homes, però la realitat és molt diferent”, ha comentat Moya.
Avançar amb garanties
La Cooperativa té en marxa el seu IV Pla d’igualtat 2022-2025, amb l’objectiu de garantir la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en tots els àmbits de l’organització, per tal de generar un entorn lliure de discriminacions, essencialment, per raó de gènere. Este full de ruta arreplega mesures i accions relacionades amb l’accés a l’ocupació, la selecció i la contractació, la formació i el desenvolupament, la promoció, la política retributiva, la corresponsabilitat i les accions per a la prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe. A més, inclou protocols de seguiment i d’avaluació per tal d’analitzar l’execució de les mesures fins al 2025.
Sobre Consum. Consum és la cooperativa més gran de l’arc mediterrani espanyol. Compta amb 838 supermercats, entre propis i franquiciats Charter, distribuïts per Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella-la Manxa, Andalusia i Aragó. En 2021 va facturar 3.378,9 milions d’euros, un 1,6% més, i va obtindre un benefici de 67,9 milions d’euros. Amb més de 4 milions de socis clients i 18.212 treballadors, Consum és l’única empresa de distribució amb el Certificat d’Empresa Familiarment Responsable (Efr). La petjada de carboni de la Cooperativa s’ha reduït un 84% des de 2015. A més, és la primera empresa de distribució que ha obtingut el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica i el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients.