Un programa permet que dones qualificades accedisquen a mercats laborals masculins
La inserció de la dona al món laboral, en les mateixes condicions i amb les mateixes oportunitat que l'home, és, encara a dia de hui, un repte en segons quines parts de la societat i col·lectius. És per açò que recentment, la Consellería d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana que dirigix la Vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha confiat en Fundació Equipe Humà per a recolzar la iniciativa VISIBILIZAte, un programa de visibilització i apoderament professional per a dones que pretén ajudar-les a treballar totes les seues qualitats per a poder optar a un lloc en el mercat de treball. El programa, que s'ha desenvolupat fins al mes de novembre del present any, ha permès recolzar en la seua cerca d'ocupació a un col·lectiu de 27 dones que, pel seu perfil professional, presenten especials dificultats d'inserció, en optar a llocs de treball tradicionalment dominats per homes.
Enginyeres de camins, comptables, tècniques superiors en edificis i obres o enginyeres informàtiques. Es contempla especialment la participació de dones el perfil de les quals responga a llocs de treball tradicionalment qualificats per homes, reivindicant d'esta manera la visibilitat de les dones en estos sectors i treballs habitualment ocupats per hòmens. El programa, es porta de la mà de l'empresa de recol·locació 'Fundació Equip Humà', una organització de caràcter públic, configurada com a agència de col·locació i empresa de recol·locació autoritzades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. La tasca d'aconseguir la inserció laboral d'este col·lectiu de dones s'ha recolzat de dues línies bàsiques d'actuació. D'una banda, la millora de la empleabilitat de les dones, a través d'un servei d'assessorament i cerca d'ocupació, i per un altre mitjançant la visualització del paper de la dona i la problemàtica de el 'sostre de cristall', açò és, la limitació vetlada i real a l'ascens de les dones en el món laboral, principalment per criteris masclistes o sexistes. Així mateix, la millora de la qualificació professional ha sigut un altre dels pilars bàsics en els quals el programa recolzat per la Conselleria ha actuat.
Ha sigut clau en el curs la formació en matèries com el coaching, és a dir, l'entrenament personal per a la consecució i l'abast de metes. Dins d'aquest camp, les dones es van formar en assessorament professional i elaboració d'un itinerari personalitzat d'inserció, a fi de trobar les seues possibilitats directes. El posicionament de la seua candidatura en xarxes socials i elaboració d'una estratègia de comunicació directa a empreses potencialment ocupadores, un aspecte clau en l'actualitat, així com la creació de Video-Curriculum i visibilització online. Finalment, les sessions d'apoderament i formació són un altre dels aspectes que s'han tingut en compte a l'hora de donar contingut a la formació, ja que d'açò depèn en gran manera l'obtenció final del resultat desitjat, que no és un altre que l'ocupació.
DIFUSIÓ DE LES CANDIDATURES
De la mateixa manera, i a per a finalitzar la formació, s'ha donat visibilitat a les candidates a trobar una ocupació, i per a açò s'ha fet una prospecció directa i l'enviament de currículums a empreses ocupadores, així com la pròpia presentació de les dones a diverses empreses que pogueren estar interessades en la seua contractació. El programa es complementa fins i tot amb la difusió de vídeo currículums de les candidates, a través de la pròpia web del programa.