elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una primavera més càlida del normal donarà pas a un estiu amb temperatures molt altes

Una primavera més càlida del normal donarà pas a un estiu amb temperatures molt altes
  • L'estiu serà molt probablement més càlid del normal en tota Espanya. Les pluges podrien ser més escasses de l'habitual

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha publicat este dimecres el seu balanç climàtic corresponent a la primavera. L'estació va ser càlida en el conjunt d'Espanya i les precipitacions van estar entorn dels valors normals, encara que amb desigualtats geogràfiques.

TEMPERATURES

La primavera de 2024 (període comprés entre l'1 de març i el 31 de maig) va ser càlida en el conjunt del país, amb una temperatura de 13,1 °C, la qual cosa suposa 0,7 °C més que la mitjana del període de referència 1991-2020. Es va tractar de l'octava primavera més càlida del segle actual i de la dècima des de l'inici de la sèrie en 1961. Huit de les deu primaveres més càlides s'han registrat des de 2006.

La primavera va tindre un caràcter molt càlid en la major part de les regions mediterrànies, i entre càlid i normal en la resta de l'Espanya peninsular, encara que va ser frija en alguns punts de l'interior de Galícia i del nord-oest de Castella i Lleó. A Balears va ser molt càlida, mentres que a Canàries va tindre un caràcter molt càlid o extremadament càlid.

Sèrie d'anomalies de la temperatura mitjana de la primavera a l'Espanya peninsular des de 1961 (Període de referència 1991-2020)
Sèrie d'anomalies de la temperatura mitjana de la primavera a l'Espanya peninsular des de 1961 (Període de referència 1991-2020)

Març va ser un mes càlid, abril molt càlid i maig va ser normal. Els episodis de temperatures superiors a les normals van ser freqüents, i es van arribar a superar, en les estacions de la xarxa principal, els 39 °C a la fi de maig, amb alguns rècords absoluts de temperatura per a la primavera, com a Tenerife sud o Tortosa. Va haver-hi també diversos episodis freds destacats, com el de començaments de març, en el qual va haver-hi gelades importants. En capitals de província com Burgos o Sòria es va arribar a -4 °C.

PRECIPITACIONS

La primavera va ser en el seu conjunt normal quant a precipitacions, amb un valor de precipitació mitjana sobre l'Espanya peninsular de 189,4 mm, la qual cosa representa el 105% del valor normal del trimestre en el període de referència 1991-2020.

Va haver-hi grans diferències geogràfiques en la distribució de les pluges. Va ser extremadament humida a Galícia, província de Girona, gran part d'Andalusia i punts de Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Pirineus. No obstant això, va ser seca a molt seca en la major part de la Comunitat Valenciana, arribant a ser extremadament seca a la província d'Alacant. També va ser seca a la Regió de Múrcia i Almeria, mentres que en els arxipèlags va tindre un caràcter normal.

Percentatge de la precipitació respecte al normal en la primavera de 2024
Percentatge de la precipitació respecte al normal en la primavera de 2024

També va haver-hi, al llarg de la primavera, desigualtats quant als períodes en els quals es van distribuir les pluges. Així, març va ser el quart més plujós del segle XXI, amb el doble de precipitació del normal. Van destacar les pluges associades a la borrasca Nelson, en l'última setmana del mes i que van coincidir amb la Setmana Santa. En canvi, abril va ser el quart més sec del segle actual, i les pluges només van aconseguir la mitat dels valors habituals. Al maig, les precipitacions també van quedar per davall del normal en la major part del país, amb un valor que va arribar únicament a les dos terceres parts de la mitjana.

Una vegada finalitzada la primavera, les conques que aboquen a l'Atlàntic havien eixit de la sequera meteorològica, però es trobaven en eixa situació les conques del vessant mediterrani, a excepció de la de l'Ebre. En canvi, analitzant la situació a llarg termini, en bona part de la Península continuava la sequera de llarga duració, que té en compte les pluges dels tres anys anteriors.

Índex de precipitació estandarditzada (SPI), a escala d'un any
Índex de precipitació estandarditzada (SPI), a escala d'un any

PREDICCIÓ ESTACIONAL

El trimestre conformat pels mesos de juliol, agost i setembre, coincident aproximadament amb l'estiu astronòmic que comença el 20 de juny a les 22 hores i 51 minuts, serà molt probablement més càlid del normal en tota Espanya. En la major part de la Península i a Balears podria situar-se entre el 20% dels estius més càlids registrats. Quant a les precipitacions, el trimestre podria ser més sec de l'habitual, especialment en el nord de la Península i zones de l'interior, encara que en el cas de les precipitacions cal prendre el pronòstic amb cautela.

Pujar