Castellano

Els preus dels aliments pugen un 4,3% en els dies previs al Nadal

Els preus dels aliments pugen un 4,3% en els dies previs al Nadal
  • Aquests són els aliments que més pugen i els que baixen, segons l'OCU

El Nadal és una època on en general es tendeix a gastar més. Les famílies fan un desemborsament important comprant els aliments més típics dels menús nadalencs.

Una queixa recurrent dels consumidors és que aquests productes precisament pugen el seu preu just abans de Nadal. És això cert?, quant es pot estalviar avançant les compres?, quant cal anticipar-se? Per a trobar respostes en OCU fem el nostre estudi de preus amb els productes frescos més habituals d'aquests dies, productes de temporada que només es troben per Nadal o productes de major qualitat i de preu més alt, que es reserven per a commemoracions especials.

Nadal 2023: es mantenen els màxims de l'any passat

Estem en un entorn inflacionista, i els preus dels aliments no són aliens a això: productes bàsics com l'oli, el sucre, les creïlles, l'arròs, algunes carns... no han parat de pujar en els últims mesos, per la qual cosa no és d'estranyar que molts preus superen els màxims de l'any passat.

Com influeix tot això als preus dels aliments típicament nadalencs? El nostre ja tradicional observatori de preus dels aliments per Nadal resoldrà eixos dubtes: en un primer mostreig ja comprovem que els preus d'eixos aliments triats repeteixen en els màxims de l'any passat.

Així fem l'estudi de preus d'aliments nadalencs

Seleccionem 16 productes molt típics de les dates nadalenques, i altres que també podrien ser uns bons substituts. Com sempre, ens centrem en productes frescos: Corder de llet per a rostir per quarts, redó de vedella, pularda, polit, pernil ibèric d'esquer al tall (50%), llombarda, pinya, magrana, besuc, llobarro d'aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits no congelats (calibre 40/60), percebes gallecs, cloïsses bavoses i ostres (dotzena).

Enguany, busquem els preus en supermercats, hipermercats, grans magatzems i mercats municipals en 10 ciutats espanyoles: Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa:

Visitem els principals establiments d'implantació nacional: Carrefour, Mercadona i El Corte Inglés en les 10 ciutats, I a més Alcampo (excepte a Bilbao, Màlaga i Valladolid), Hipercor (a Madrid, Màlaga, Sevilla, València Valladolid i Saragossa).

També visitem cadenes molt implantades, a més d'altres cadenes també molt implantades sobretot a nivell locals com Caprabo, Condis, Bon Preu (a Barcelona), Ahorramás, Sánchez Romero (a Madrid), BM i Carrefour Market (a Bilbao), Eroski (a Bilbao, Màlaga i Saragossa), MAS (a Màlaga i Sevilla), El Pernil (a Sevilla), Consum (a Albacete i València), Family Cash (a Albacete i Saragossa), Economy Cash i E. Leclerc (a Múrcia), Gadis i Alimerka (a Valladolid).

A més, acudim als mercats municipals de Meravelles i Vendes (a Madrid), La Boquería i Sant Antoni (a Barcelona), La Ribera a Bilbao, Triana a Sevilla, Mercat del Val a Valladolid, Mercat de Villacerrada a Albacete, el de les Veròniques a Múrcia i Mercat Central de Saragossa, València i Màlaga.

Recollim els preus des de finals de novembre, en una primera presa. La segona tindrà lloc després del pont de la Constitució, quan estiguem ja en plena temporada prenadalenca, i finalment veurem el preu dels 16 aliments en la vespra de les festes.

Valorem l'evolució dels preus de cada producte en aquest any 2023 i respecte als 8 anys anteriors, perquè realitzem aquest Observatori des de 2015.

Aliments típics de Nadal: tan cars com en 2022

Comparant el nivell de preus d'aquesta primera presa amb el d'altres anys, comprovem que en conjunt, no hi ha una pujada clara respecte als preus del passat Nadal, quan es va marcar un màxim històric.

El que no hi haja pujades evidents respecte al passat any no vol dir que hi haja bons preus... sinó que difícilment poden superar-se els nivells tan elevats del Nadal de l'any 2022.

7 dels 16 productes que conformen la nostra clàssica cistella nadalenca són ara més cars que en la primera presa de 2022, les cloïsses són ara un 23%, el besuc costa un 11% més, i hi ha pujades una mica menors en la llombarda, el redó de vedella o el polit... la pinya o els percebes estan quasi igual.

Les baixades de preu més significatives són les del llobarro i el lluç (tenen un preu un 13% inferior al de 2022) i els llagostins (costen un 12% menys).

La cistella nadalenca, un 44,4% més cara en 8 anys

En la taula podem l'evolució de preus en la primera mostra al llarg dels anys, on comprovem l'elevat preu de productes com a peixos i mariscos són ara molt més cars que en anys anteriors.

Comparant els preus recollits en aquesta primera presa al llarg dels anys, veiem que no hi ha diferència entre 2022 i 2023, però respecte a 2015 registrem una pujada mitjana de més del 44%.

Productes en preus màxims

Si ens fixem en l'evolució des de 2015 veiem que molts d'aquests aliments estan en els últims anys més cars del que han estat mai:

El besuc o les cloïsses han disparat el seu preu entre 2022 i 2023 a valors inusitats.

El corder, el lluç, els percebes i fins i tot la humil llombarda, productes típicament nadalencs, han pujat entorn d'un 50% en aquests 9 anys.

Només la pularda i el llobarro han mantingut un preu estable i més ajustat al llarg del temps.

Quins aliments seran els reis de la taula aquest Nadal? Caldrà esperar a les pròximes recollides de preu.

2a presa: els aliments nadalencs pugen un 4,3% de mitjana

Després del pont de desembre, quan a penes queden dues setmanes per a Nadal, hem realitzat una segona recollida de preus per a veure quant han pujat els nostres productes típics nadalencs.

En les dues setmanes que han transcorregut des de la primera presa, els preus han pujat, de mitjana, un 4,3%.

Pugen mariscos i peixos i baixen les fruites

Com veiem, les majors pujades respecte a la primera presa es produeixen en els percebes (21%), cloïsses i meluza (un 20% més cares ara), i en menor mesura, les ostres (9%), el llobarro (7%) o el pernil ibèric (3%). Altres productes a penes han variat de preu (és el cas del redó, la pularda, el polit o els llagostins). Entre les baixades, les més notables són les de la llombarda i la pinya, un 6% més barates ara que a la fi de novembre.

En conjunt, els productes de la cistella són un 1,6% més cars de mitjana que l'any passat per aquestes dates

Aliments un 47% més cars que en 2015

Si ens fixem en l'evolució de preus en aquesta segona presa des de 2015, veiem que molts d'aquests aliments estan ara més cars del que han estat mai, i que en general, de mitjana, els productes nadalencs cap al 10 de desembre estan més d'un 47% més cars del que estaven el 10 de desembre de 2015.

El besuc o les cloïsses han disparat el seu preu, molt per damunt del 100%.

El lluç és ara un 74% més cara que en 2015... encara que de moment no ha pujat respecte al passat any.

El corder ha pujat entorn d'un 50% en aquestes 9 temporades nadalenques, i la llombarda quasi un 40%. Altres capritxos típics d'aquestes dates, com les angules o els percebes, ja de per si mateix prohibitius costen ara entorn d'un 60% més que en 2015, amb el que és encara més difícil que arriben a les nostres taules.

Només els llagostins, el llobarro i en menor mesura, el redó, han mantingut al llarg d'aquest temps uns preus més equilibrats, entorn del 10% de pujada.

L'evolució al llarg dels anys ens mostra que hi ha productes nadalencs com les cloïsses, el corder i el besuc que es troben, aquest 2023, en màxims històrics en aquestes dates.

Es mantindrà aquesta tendència? Quins aliments seran els reis de la taula aquest Nadal? Caldrà esperar a la pròxima recollida de preu.

Pujar