Els Premis Rei Jaume I reclamen major col·laboració públic-privada per a acostar la ciència a les pymes
Han sigut presentats en el Museu de la Universitat de Navarra i busquen reduir eixa distància i acostar tots dos vectors per a impulsar el creixement i l'evolució de la societat
La investigació, la ciència i el sector privat compartixen una clara vocació de servici a la societat. No obstant això, els seus agents (universitats, centres d'investigació i empreses) no acaben d'estar alineats del tot. Els Premis Rei Jaume I, presentats este dimarts en una trobada celebrada en el Museu de la Universitat de Navarra, a Pamplona, busquen precisament reduir eixa distància i acostar tots dos vectors per a impulsar el creixement i l'evolució de la societat.
De tot això han debatut precisament els investigadors i empresaris convidats a la taula de debat que s'ha celebrat amb motiu d'esta jornada de presentació. Un fòrum moderat pel divulgador científic, professor de la Universitat de La Rioja i presentador del programa Òrbita Laika de TVE, Eduardo Sáenz de Cabezón, en el qual els participants han coincidit en la necessitat d'impulsar fòrums de trobada que fomenten la necessària confiança i en el qual han reclamat una major col·laboració públic-privada per a acostar la ciència sobretot a les pymes.
En eixa demanda ha incidit especialment, la vicepresidenta de MTorres i associada d'ADEFAN, Yolanda Torres. “Les grans i mitjanes empreses necessitem que les xicotetes també accedisquen a la tecnologia i la innovació perquè puguen seguir en el mercat generant valor”, ha explicat. Ací, Torres ha considerat que el paper que han d'exercir l'administració i les seues finestretes úniques “és fonamental”. “Com a societat, no ens podem permetre que les petites empreses continuen quedant-se fora dels grans projectes d'investigació”, ha assegurat.
Seguint eixa mateixa línia, Benito Jiménez, president, CEO de Congelats de Navarra, associat d'ADEFAN i premi Rei Jaume I en la categoria Emprenedor en 2021 ha defensat la necessitat de generar ecosistemes d'investigació “que vagen molt més allà del tema dels incentius fiscals”. “A més col·laboració, més disposats estarem els empresaris a invertir en investigació”, ha afegit.
Per part seua, el director científic del CIM de la Universitat de Navarra, Antonio Pineda, ha plantejat la importància de debatre sobre “els intangibles” que faciliten el moviment dels investigadors i científics. “M'agradaria que s'abordara més este aspecte per a facilitar l'atracció del talent”, ha expressat.
Mentrestant, Inés Echeverría, directora d'I+D+i del CNTA, ha destacats les oportunitats, beneficis i avantatges que aportaran, amb vista al futur, biotecnologia, la digitalització i la Intel·ligència Artificial (IA) “aplicades d'una manera àmplia per a aconseguir organitzacions cada vegada més eficients”.
“ELS EMPRESARIS HAN DE FER UN PAS AL CAPDAVANT”
Prèviament, el president de la Fundació, Vicente Boluda, màxim representant també de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), ha recordat que “estos premis han de llançar-los la societat civil i som ací amb l'única pretensió que ens coneguen i ens donen suport”. En la seua opinió, les regions líders del món són aquelles en les quals el sector privat més s'implica. “Els empresaris han de fer un pas al capdavant obrint les portes de les nostres organitzacions a científics i investigadors que ens permeten innovar i, amb això, desenvolupar els nostres projectes empresarials”, ha afegit.
Mentrestant, el president executiu dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, ha sigut l'encarregat de donar a conéixer els Premis Rei Jaume I a Pamplona, la seua trajectòria, els seus premiats i els seus fins principals. En eixe sentit, ha alertat que “si no s'invertix en ciència una part significativa del PIB les conseqüències seran #greu i com més tarde l'empresa a aproximar-se a la Ciència i a la Tecnologia, més risc correrà Espanya de caure en la segona o tercera divisió internacional”.
Seguint en eixa mateixa línia, el president de l'Associació per al Desenvolupament de l'Empresa Familiar Navarresa (ADEFAN), Iñaki Ecay, ha demandat traslladar a la societat “la vertadera aportació que les empreses realitzen no sols a nivell econòmic sinó en temes socials i mediambientals”.
OBERT EL TERMINI PER A PRESENTAR CANDIDATURES
La presentació, que ha tingut lloc en el Museu Universitat de Navarra, al campus universitari de Pamplona, ha sigut organitzada per la Fundació Premis Rei Jaume I amb la col·laboració de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) i l'Associació per al Desenvolupament de l'Empresa Familiar Navarresa (ADEFAN).
L'objectiu d'esta iniciativa és acostar el món de l'empresa a la ciència i investigació, la contribució de la qual és essencial per al creixement i l'evolució de la societat. Després de realitzar presentacions a Saragossa, Madrid, Bilbao, Barcelona, Sevilla i Santiago, els Premis s'han presentat a Pamplona sota el lema “Al servici de la Ciència, la Innovació i l'Emprenedoria”. Precisament el termini per a presentar candidats en les diferents candidatures està obert fins a l'1 d'abril i es poden presentar en la pròpia web: www.fprj.es
Fomentar el desenvolupament de la ciència, la investigació i l'emprenedoria per a contribuir al creixement i l'evolució de la societat és el principal objectiu de la Fundació Premis Rei Jaume I, que cada any, des de fa 35 anys, premia en diferents categories a investigadors, científics i empresaris la labor dels quals s'haja desenvolupat principalment a Espanya.
Entre els membres del jurat que decidix els mereixedors, es troben prop d'una vintena de Premis Nobel, que es reunixen tots els anys per a tal fi a València. Enguany, la cita serà el 3 i 4 de juny. El guardó consistix en una dotació econòmica de 100 mil euros, - amb el compromís de reinvertir una part en investigació-, juntament amb medalla i diploma.