elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els VI Premis ADCV reconeixen el millor disseny de la Comunitat en una gala amb mig miler d'assistents

Els VI Premis ADCV reconeixen el millor disseny de la Comunitat en una gala amb mig miler d'assistents
  • Els treballs premiats seran recollits en un llibre i en una exposició oberta de l'1 de juny al 15 de juliol, que formarà part del programa oficial del primer festival de la New European Bauhaus

MÉS FOTOS
Els VI Premis ADCV reconeixen el millor disseny de la Comunitat en una gala amb mig miler d'assistents - (foto 2)
Els VI Premis ADCV reconeixen el millor disseny de la Comunitat en una gala amb mig miler d'assistents - (foto 3)
Els VI Premis ADCV reconeixen el millor disseny de la Comunitat en una gala amb mig miler d'assistents - (foto 4)

L'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana ha donat a conéixer els millors treballs de disseny realitzats o difosos en la Comunitat Valenciana en els últims tres anys, en una gala en la qual han participat mig miler de professionals del sector, autoritats i representants d'institucions, organitzacions empresarials, del món cultural i educatiu i d'empreses vinculades al disseny. Els VI Premis ADCV han reconegut 64 propostes, en les categories de disseny gràfic, digital, producte i espais, a més d'atorgar tres guardons honorífics, al dissenyador Paco Bascuñán (a títol pòstum), a l'empresa de mobiliari Actiu i al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).

La gala s'ha celebrat en el Teatre Principal de València i ha estat conduïda per María Navarro, gerent de la ADCV i ha tingut la seua continuació en una festa informal en el Centre del Carme.

“Els Premis ADCV posen en valor i destaquen el disseny com a protagonista principal de la innovació empresarial, social i cultural. És una eficaç eina que augmenta la diferenciació, la productivitat i la competitivitat de les empreses; es conceben productes i serveis que milloren la qualitat de vida de les persones, i és clau com a element generador d'identitats i com a motor de l'economia creativa", van destacar Ángel Martínez i Yolanda Herráiz, president i vicepresidenta de la ADCV.

Les persones encarregades del lliurament dels premis han sigut Ángel Martínez i Yolanda Herráiz; María Fernanda Escribano, directora general de Promoció Institucional de la Generalitat; Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Cultura Festiva del Ajuntament de València; Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials; Maite Ibáñez, regidora d'Educació i Acció Cultural; Gloria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals; Claudia Kjolner, dissenyadora, guanyadora del 'Premi Or Estudiant' en l'edició de 2019; Esther Guilabert, secretària general de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); Laura Silvestre i Jose Galindo, vicedegana i degà de Cultura de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València (BBAA); Vicent Llorens, director general de la Marina de València; Esther Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València; Marta Chillarón, directora del centre d'innovació Las Naves; Luis Calabuig, membre de Junta Directiva de la World Design Organization (WDO) i vicepresident de l'Associació València Capital Mundial del Disseny, i Ramón Arnau i Sabina Alcaraz, membres de la Junta Directiva de la ADCV.

Una convocatòria amb rècord de participació i guardons

La convocatòria de Premis ADCV realitzada l'any de València Capital Mundial del Disseny ha batut rècord de candidatures, amb més de 550 dissenys presentats. Aquests treballs han sigut realitzats o difosos entre gener de 2019 i desembre de 2021 per estudis, professionals, estudiants o equips de disseny d'empreses de la Comunitat Valenciana.

S'han entregat premis Or i Plata en 27 categories. En total, 30 ‘ors’ -quinze en disciplines de disseny gràfic i digital; dotze en producte, i tres en espais-; 26 ‘plates’ -catorze en disseny gràfic i digital; huit en producte, i quatre en espais-.

A més, en la VI edició dels Premis ADCV s'han creat els 'Premis Impacte Positiu', per a aquells projectes que contribueixen, de manera especialment destacable, a la millora de la societat i l'entorn. S'han entregat huit guardons, dos en categories de disseny gràfic; dos en disseny d'espais, i quatre en producte.

"El disseny, com el món actual, necessita d'una assenyada gran revolució. On podria arribar la nostra societat si li prestàrem major atenció a les capacitats del disseny per a aconseguir benestar més enllà del benestar material? La resposta a aquesta qüestió només podrem tindre-la si existeix el compromís dels i les professionals per a dissenyar sota aquestes perspectives responsables. I si aqueix compromís professional es veu acompanyat, de manera imprescindible, de la part política i empresarial, donant lloc a una ferma estratègia i un pla d'acció que facilite les vies per a aconseguir-lo", va subratllar María Navarro, gerent de la ADCV.

Qualitat, diversitat i compromís

Els treballs han sigut valorats per un jurat independent, integrat per dissenyadors i dissenyadores de prestigi i professionals afins al disseny. S'han organitzat en dos grups. El primer, centrat en les categories emmarcades en ‘Disseny Gràfic i Digital', ha estat integrat per Josep María Mir, director creatiu de Summa, Ena Cardenal de la Nuez, dissenyadora gràfica i directora d'art, i Jessica Travieso, cap de continguts i cofundadora de Awwwards.

El segon, que ha avaluat les candidatures registrades en les categories de 'Disseny de Producte i d'Espais', ha estat format per Brigitte Sauvage, dissenyadora industrial i d'interiors, Javier Abio, cofundador i editor de Neo2 Magazine, i María Ruiz, de l'estudi d'interiorisme, dissenye industrial i arquitectura Lagranja Design.

Els integrants dels jurats van destacar “la qualitat, la gran diversitat i varietat dels treballs presentats i la integració de criteris de sostenibilitat mediambiental en molts d'ells, tant en materials com en solucions i en processos”.

A més, en la cerimònia s'han entregat els guardons honorífics, atorgats per votació oberta a la totalitat de professionals, estudis i empreses integrants de la ADCV. Els Premis Honorífics ADCV 2022 són el dissenyador Paco Bascuñán Rams -a títol pòstum-, en la categoria de 'Trajectòria Professional', el Centre del Carme Cultura Contemporània, en la de 'Entitats', i l'empresa de mobiliari Actiu, en 'Innovació'.

Premis ADCV 2022

Els Premis de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana tenen com a objectiu "premiar l'excel·lència del disseny i reconéixer l'impacte positiu econòmic, social, ambiental i cultural que aporta la seua integració en empreses, institucions i projectes".

Els treballs de disseny premiats en la sisena edició dels guardons i els honorífics estan exposats en la web oficial (www.premiosadcv.com) i es recolliran en una publicació impresa.

De l'1 de juny al 15 de juliol, estarà oberta a totes les persones l'exposició 'Premis ADCV 2022' / 'ADCV Design Awards', en el centre d'innovació Las Naves. Aquesta mostra ha sigut inclosa en el programa oficial del primer New European Bauhaus Festival, com un dels 'side events' que s'organitzarà per la comunitat vinculada al moviment europeu.

L'edició de 2022 dels Premis ADCV 2022 han comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, Diputació de València, Ajuntament de València, World Design Capital València 2022 i el centre d'innovació Las Naves, i la col·laboració de Cerveza Túria.

A més, han tingut com a col·lectius i entitats amigues a la Red Española de Asociaciones de Diseño (READ); l'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD); el Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV); la Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV); el Col·legi Oficial de Publicitaris i Relacions Públiques de la Comunitat Valenciana; la Associació de Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD); la Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, La Exprimidora; València Plaza; DXI Magazine, i DissenyCV.

Tota la informació sobre els Premis ADCV 2022 es recull en la pàgina web oficial, www.premiosadcv.com, plataforma dissenyada per l'estudi Yinsen.

Pujar