Era post COVID-19: Espanya necessita cobrir la demanda de 3 milions de perfils digitals
La innovació, el desenvolupament tecnològic i els avanços sanitaris estan tirant un dur pols per a combatre al coronavirus. Però fan falta moltes mans en un món laboral en contínua transformació en el qual, segons assenyalen les dades recollides durant el transcurs de EnlightED -trobada mundial d'educació digital- el 54% dels treballadors necessitaran una millora de les seues capacitats i habilitats i el 65% dels joves treballaran en ocupacions que hui no existeixen.
Jaime Torres, director de ESAT i expert en formació per a una economia digital, ha sigut el protagonista de la setena conferència del XXIX Seminari Permanent d'Ètica Econòmica i Empresarial de la Fundació Étnor, en col·laboració amb la Fundació Bancaixa. La seua sessió “ESAT cas d'ús. Resposta formativa a la necessitat digital” ha tingut lloc hui a través de la plataforma Zoom i les xarxes socials de Étnor.
Si les dades són el petroli del segle XXI, el recurs més valuós són les habilitats digitals però el panorama obliga a reaccionar: les empreses tenen dificultats per a trobar gent amb habilitats digitals: a Espanya la necessitat de perfils amb habilitats digitals ronda els 3 milions i a Europa s'acosta als 30 milions.
Per això, Torres ha assenyalat que els qui han assistit a l'evolució de les TIC en els últims 40 anys, molts d'ells com a responsables de departaments de tecnologia, hem viscut en les nostres carns l'eterna necessitat de mà d'obra qualificada per a escometre projectes digitals que donaren resposta a les necessitats i reptes que la indústria tecnològica tenia. Projectes necessaris per a dur a terme la transformació digital del nostre model productiu, i així fer-lo més eficient i competitiu.
Un etern cavall de batalla en el qual ESAT s'ha posicionat per a donar resposta a aquest problema i poder així escometre, amb solvència, els projectes de futur de la nostra societat en el sector de la generació de continguts digitals.
Des de la seua escola es dóna resposta a joves talents -sovint amb capacitats especials- i amb una demanda, insatisfeta per part de la universitat espanyola, de formació verticalizada impartida per professorat d'èxit en exercici professional, de matèries amb una alta ocupabilitat i alta remuneració, amb una adaptació curricular personalitzada si fóra necessari, i amb un objectiu molt clar: el de desenvolupar el seu treball en el mercat internacional de l'ecosistema digital.
Jaime Torres té clar que el gran repte de l'entorn digital és com es presenta aqueixa informació “d'una manera que permeta un ús amigable, intuïtiu i senzill a l'abast de tots. Estem envoltats d'interfícies digitals i, cada vegada, ho estarem més per a afavorir el compliment de la distància física que l'actual situació demanda. Assistim a una constant datificación de la nostra societat que fa que analitzem cada pas que donem i tota aqueixa informació cal presentar-la d'una manera eficient i efectiva en tota mena de dispositius digitals”, adverteix.
La ludificació dels processos en entorns que no són els estrictament lúdics ha sigut un altre dels aspectes que s'han abordat durant la sessió. La digitalització ens impacta en la nostra vida laboral i personal, com ocorre amb el rei de l'oci interactiu digital, el videojoc. Un sector que factura més que la música i el cinema junts, que creix a un ritme de 2 dígits i les tècniques i les mecàniques dels quals s'apliquen a molts àmbits socials i professionals com la medicina, l'educació i la indústria en general, i en tot allò que necessite ser visualitzat amb certa interacció per part de l'usuari.
El ponent ha sigut presentat per José Tronchoni, patró i membre de la comissió executiva de la Fundació Étnor, en una sessió que ha comptat amb Enrique Beleguer, President de la fundació, i Adela Cortina, directora acadèmica, per a la seua inauguració.