elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem retrau al Consell que "incomplisca la seua pròpia llei d'incineració de residus"

    La portaveu de Medi Ambient del grup parlamentari de Podem, Beatriu Gascó, ha reclamat hui que s'aplique l'impost a la incineració amb els gravàmens originals aprovats en la llei d'acompanyament de l'any passat.

    Gascó ha recordat que al desembre de l'any passat Les Corts van aprovar amb els vots de socialistes i Compromís una esmena de Podem presentada a la llei d'acompanyament que creava un impost a la incineració a la Comunitat Valenciana, «gravamen que ens equipara a altres comunitats autònomes i incloïa també una taxa a l'abocament en abocador municipal».

    La diputada ha indicat que en el mes de juliol d'enguany es va aprovar una modificació de dita imposada «perquè inicialment no s'havien inclòs bonificacions». D'aquesta manera, la modificació incloïa una disposició addicional en la qual quedava estipulat que des de l'1 de juliol de 2018 s'aplicarien els gravàmens i que en el període de sis mesos Les Corts desenvoluparien mitjançant norma amb rang de llei els condicionants d'aplicació dels gravàmens aprovats en la llei d'acompanyament de 2018.

    No obstant açò, ha lamentat la portaveu de Medi ambient i portaveu adjunta del grup parlamentari, «la llei d'acompanyament de 2019 és l'instrument jurídic per al compliment d'aquesta mesura, per la qual cosa davant la passivitat de PSOE i Compromís vam tornar a prendre la iniciativa i presentem una esmena desenvolupant els condicionants a la qual els partits que conformen el Consell van votar en contra el dimecres en la comissió d'Economia».

    Gascó ha argumentat que «la Unió Europea porta anys alertant de la necessitat de reduir la incineració dels residus municipals ja que són incoherents amb uns objectius de reciclat més ambiciosos. Per a solucionar aquest problema recomanen incloure entre les mesures augmentar els impostos sobre la incineració, sobretot en el cas dels processos amb poca recuperació d'energia, però garantint que vagen aparellats amb una pujada dels impostos sobre els abocaments».

    En compliment d'aqueixa premissa Podem va presentar l'any passat l'esmena de l'impost a la incineració i a l'abocament en la llei d'acompanyament i l'ha tornat a presentar enguany, perquè la Comunitat Valenciana complisca amb les exigències d'Europa atès que l'impost a l'abocament municipal no s'aplicaria fins a 2021.

    La parlamentària ha explicat que l'impost «és temporal, no permanent perquè naix per a incentivar que es complisca la jerarquia de residus; d'aquesta manera, es grava a qui fa una mala gestió dels residus, no com ara que es perdona a qui contamina».
    Gascó ha reclamat al Consell «més valentia a l'hora d'afrontar la ingent quantitat de reptes que tenim en matèria mediambiental» i ha lamentat que «s'estiguen abandonant les banderes de canvi que es van enarborar al principi de la legislatura; la primera, la lluita contra el Canvi Climàtic».

    També ha recordat que «l'últim informe del panell científic de l'ONU insisteix que solament tenim un marge de 12 anys per a evitar que la temperatura augmente més enllà dels objectius, tenint en compte que ja ha pujat 1,1 grau, però sembla que al Consell li semble molt temps i prefereix deixar aquests temes per a la següent legislatura».

    Gascó s'ha preguntat «a favor de quins interessos juga aquest Consell contravenint a normes aprovades per ells mateixos i quin paper té l'únic partit verd valencià en Compromís quan permet que es vote en contra d'iniciatives que ells mateixos han defensat sempre».

    Pujar