Podem reclama solucions immediates per als regantes i reivindica una gestió més justa i sostenible
El secretari general de Podem, Antonio Estañ, s'ha referit a la crisi que estan patint els agricultors valencians, especialment en el sud d'Alacant, com «una situació crítica i intolerable en la qual, a la sequera climatològica, se li afig el dèficit hídric provocat per anys d'incompetència del PP, el model del qual s'ha basat a especular amb l'aigua però mai a aprofitar-la de forma equitativa».
En aquest sentit, Estañ ha assenyalat la contradicció que suposa «seguir insistint en la proliferació de, camps de golf, macrourbanitzacions i grans superfícies il·legals de regadiu que consumeixen una ingent quantitat de recursos hídrics mentre l'horta tradicional agonitza».
Davant aquesta situació, des de Podem constaten que «desgraciadament, el President de la Generalitat sembla ser esclau del vell relat del PP, assumint un marc en el qual l'aigua s'ha utilitzat, principalment, per a especular i enfrontar territoris». Segons Estañ, les declaracions de Puig després de la seua visita a la Ministra d'Agricultura, mostren una preocupant «falta de projecte propi» per a defensar l'agricultura valenciana. Des de Podem estem a favor de complir la llei en matèria de transvasaments, però no de seguir generant expectatives als agricultors i d'enfrontar territoris.
Així mateix, ha insistit que la gestió de l'aigua ha de canviar radicalment, per a dirigir-se cap a l'autosuficiència i sostenibilitat. «No podem seguir fomentant guerres de l'aigua amb altres territoris sense seguir insistint en l'autosuficiència».”
A aqueix respecte, recolzen l'ús de desaladora de Torrevieja intentant alimentar-la amb energies renovables, oferint preus assequibles als regants i pressionant al govern perquè en els PGE el desenvolupament eòlic per a aquestes desaladoras siga inversió prioritària per a la Comunitat Valenciana.
Però no bastaria amb aqueixa mesura: «hi ha altres iniciatives amb les quals el Consell ha de responsabilitzar-se i comprometre's”. Així, han assenyalat que «és necessari augmentar la inversió en depuradores, les manques de les quals impedeixen reutilitzar fins a 274hm3³ a l'any, i incidir en la reutilització total de l'aigua depurada».
Al mateix temps, i com a solució provisional a molt curt termini, és necessari investigar sobre les possibilitats use d'aigües subterrànies i l'obertura de pous de sequera, molts dels quals, si es fes correctament donarien resposta a curt termini a la situació d'alarma. En aqueix sentit, la formació ha posat l'exemple de la BES (Bateria Estratègica de Pous de Sequera) de la conca del Segura permetria obtenir aigua de forma sostenible, amb un grau de salinitat perfectament vàlid per a ús agrícola i a menor cost que altres vies.
«Però és imprescindible -- ha afirmat Estañ-- que es tinga en compte la falta de recursos hídrics i el nou escenari de Canvi Climàtic en les exigències d'ampliació de plans urbanístics i en les noves concessions de regadiu»
Protecció del Reg Tradicional, Nova Cultura de l'Aigua i canvi de model productiu
En tot cas, ha conclòs Estañ, aquestes mesures pal·liatives «no serviran de res si no avancem cap a una nova cultura de l'aigua en el marc d'un altre model productiu».
Amb açò, el secretari general autonòmic ha remarcat que, una part del dèficit hídric respondria a la sequera i augment de temperatures derivat del canvi climàtic (que augmenta l'evaporació d'aigua de les reserves), «però una altra part del problema es deu al fet que els nostres escassos recursos hídrics i els nostres rius estan sent desviats, quan no robats, a l'agricultura tradicional para, de forma directa o indirecta, alimentar el negoci de la rajola o els regadius il·legals».
Els agricultors han de tenir clar que els qui defensen a les grans empreses no dubtaran a vendre'ls en favor del turisme si la sequera es fa crònica, com totes les previsions sobre Canvi Climàtic semblen indicar. Per tot açò, necessitem que el Botànic genere «un projecte hídric propi» que protegisca el regadiu tradicional en les riberes dels rius, especifique una escala de prioritats d'ús durant crisis hídriques, promoga una reutilització i ús sostenible dels nostres propis recursos i, el més important, trenque amb el model de balafiament i especulació dels últims anys, model que, segons el parer de Podem, «no ha fet més que augmentar el problema, avui necessitem solucions no més anuncis publicitaris».