Podem reclama en els pressupostos 8 milions d'euros per a pal·liar la pobresa farmacològica
Montiel destaca que l'esmena és la primera fase d'un programa per a l'eradicació gradual de la pobresa farmacològica, a ampliar en pròxims exercicis pressupostaris
El grup parlamentari Podemos-Podem ha presentat una esmena a la secció de la conselleria de Sanitat universal i Salut Pública dels Pressupostos de la Generalitat per a 2017 en la qual sol·licita una dotació de 8 milions d'euros per a la primera fase del programa per a l'eradicació gradual de la pobresa farmacològica, a ampliar en pròxims exercicis pressupostaris.
Els beneficiaris previstos, segons l'esmena presentada, són persones amb ingressos menors al Salari Mínim Interprofessional.
Segons ha assenyalat el portaveu de Sanitat de Podem, Daniel Geffner, el copago "és un impost a lamalaltia, és injust per als quals ho necessiten, al mateix temps que augmenta la taxa d'abandó dels tractaments i afecta de forma especial als col·lectius més vulnerables, com les persones majors malaltes o de baixos ingressos".
A més, Geffner ha explicat que el "estalvi" que el sistema sanitari obté a curt termini, "es transforma en una major despesa a mitjà termini, com a conseqüència de les complicacions que se solen derivar de l'abandó dels tractaments". Aquestes complicacions, ha detallat, deriven en més ingressos hospitalaris i majors càrregues de morbiditat i mortalitat en els col·lectius afectats.
A Espanya, entre un 20 i un 50 per cent dels pacients no segueix el seu tractament adequadament, la qual cosa genera unes despeses anuals d'11.250 milions d'euros, explicant les visites a urgències i els ingressos hospitalaris, situacions que podrien evitar-se amb un compliment adequat del tractament.
A més, Geffner ha lamentat que "encara és més greu saber que una correcta adherència al tractament evitaria 18.400 morts en el nostre país", segons dades de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària.
El nivell d'adherència varia segons el tipus de malaltia crònica i tractament. Per exemple, en el VIH és molt alta i pot aconseguir el 95 per cent, mentre que la insulina o antidiabéticos orals oscil·la entre el 36 i el 93 per cent. En malalties com l'esclerosi múltiple o cardiovasculars és del 60 per cent.
També hi ha estudis que revelen que en els tractaments en els quals no s'aplica el copagament hi ha un 11 per cent més de probabilitats que empitjore el compliment de la teràpia.
Geffner ha recordat que la consellera de Sanitat, Carmen Montón, va desvetlar el passat mes de setembre que l'abandó terapèutic s'ha rebaixat en un 27 per cent des que es van engegar les ajudes al copagament farmacèutic i va xifrar en 867.198 les persones que s'han beneficiat d'aquestes ajudes.
L'eradicació de la pobresa farmacològica és un dels punts inclosos en la recent ampliació de l'Acord del Botànic.
Per la seua banda, el síndic d'aquest grup parlamentari, Antonio Montiel, ha indicat que "en Podem seguim presentat mesures polítiques per a eradicar la pobresa" i en aquest sentit, ha explicat que "si la setmana passada reclamem que es reunira amb urgència la Comissió para poder tramitar la proposició de llei per a pal·liar la pobresa energètica presentada per Podem, aquesta setmana hem presentat una esmena als pressupostos de 2017 per a incorporar una partida de 8 milions d'euros per a lluitar contra la pobresa farmacològica".
Montiel ha assenyalat que es tracta de "una primera partida que correspon a una primera fase", ja que la intenció és que cada any vaja augmentant la quantitat destinada al fet que les famílies que tenen ingressos per sota del salari mínim interprofessional puguen complir amb el tractament farmacològic receptat".