elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem reclama la presència del Govern en la taula de negociació de l'estiba

Podem reclama la presència del Govern en la taula de negociació de l'estiba

    El grup parlamentari Podemos-Podem ha presentat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes en la qual insten al Consell perquè al seu torn, reclame al Govern d'Espanya la seua presència en la taula de negociació, al costat d'empreses i treballadors i treballadores de l'estiba portuària per a cercar una solució de consens. La iniciativa planteja així mateix que no siguen les Autoritats Portuàries de la Comunitat València les que facen front als més de 150 milions d'euros en indemnitzacions que es derivarien dels eventuals acomiadaments que es produirien en l'estiba si reuneix a alliberar-se el sector sense cap control.

    Segons la proposició no de llei, presentada pel síndic d'aquest grup parlamentari, Antonio Montiel, “aquesta solució s'hauria d'adoptar en el marc del Tractat de Funcionament de la Unió Europea sense desconèixer les garanties arreplegades en el conveni 137 de la OIT i atenent als interessos nacionals en el disseny d'un model propi per a un sector estratègic”.

    La iniciativa de Podem també pretén que Les Corts donen el seu suport als treballadors i treballadores de l'estiba i a les accions que duen a terme en defensa de l'ocupació i d'una solució negociada que respecte els drets laborals adquirits, al mateix temps que es permeta la creació de nous llocs de treball i millorar la competitivitat del sector.

    Montiel, que ha mantingut diverses reunions amb el sindicat majoritari en el sector de l'estiba portuària, ha explicat que el Reial decret-Llei impulsat per Ministeri de Foment Español dissenya unilateralment una fórmula que liberalitza de manera radical el sector de l'estiba portuària i pot acabar eliminant 6.200 llocs de treball en tota Espanya, 2.000 a la Comunitat Valenciana, entre llocs estables i borses de treball.

    Al seu judici, amb el Reial decret-Llei del Govern es pretén un ERO encobert pagat per l'Estat i ha recordat que les condicions laborals dels estibadores comporta un compromís de treball molt gran per un servei que ha de poder dur-se a terme els 365 dies de l'any, les 24 hores del dia.

    A més, ha advertit, “no es pot entendre la liberalització del sector, precisament, en un moment de màxims històrics” i ha assimilat aquesta situació a la qual es va produir amb AENA.

    En la seua opinió, “el Govern de Rajoy ha optat per un model ultraliberal de gestió dels ports, que posa en risc el sistema existent, fruit d'un procés basat en el diàleg entre treballadors i empreses tradicionals, per a afavorir la implantació de multinacionals que pretenen instal·lar-se en els nostres ports rebaixant els preus de l'estiba per a assegurar majors beneficis”.

    Pujar