Podem exigeix al Consell que vetle sense excuses pel compliment de la llei de paritat
Podem ha instat avui al Consell a vetlar perquè la llei de paritat es complisca «sense cercar excuses que puguen estar basades en interpretacions patriarcals de la pròpia llei», segons ha destacat la diputada autonòmica Cristina Cabedo.
En aquest sentit, Cabedo ha lamentat l'incompliment de la llei de paritat en la renovació del Consell Econòmic i Social (CES) i ha advertit que «ja prou que les lleis d'igualtat siguen menyspreades; estem cansades que li les prenguen com a qüestions menors i que se cerquen contínuament excuses per a justificar la falta de dones».
La diputada ha explicat que «ni la patronal ni el Consell es poden emparar en interpretacions més que dubtoses de la llei de paritat per a no complir-la».
Cabedo ha recordat que la recentment aprovada llei de paritat obliga que hi haja un mínim del 50% de dones, també en el Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, «és a dir, que com a mínim hauria d'haver-hi 9 dones. Una lectura estricta de la llei dóna com a resultat que no en tots els grups que conformen el Comitè haja d'haver-hi paritat, sinó que en el còmput total, és a dir, que en les 18 persones totals que sumen representants de sindicats, organitzacions empresarials o consumidors, entre uns altres, s'aconseguisca la xifra de 9 dones», ha explicat.
No obstant açò, ha criticat, «açò ha sigut aprofitat per les organitzacions empresarials per a continuar presentant sol homes en la seua renovació, enfront de per exemple els sindicats, que, si ben al principi també van presentar sol homes, finalment han tingut en compte la paritat en la renovació dels seus representants en el Comitè».
Cabedo ha apuntat que aquesta situació revela una «falta de compromís dels representants empresarials a aconseguir la igualtat real i efectiva i ens dóna una pista de com a dia d'avui encara existeixen bretxes salarials per sexe, si des de la pròpia patronal es creen sostres de cristall».
També ha adduït que «una altra interpretació estricta de la llei de paritat consistiria que en comptes d'assumir que la paritat venja gràcies a la renovació d'altres sectors que conformen el Comitè, que la pròpia patronal presentara solament a dones per a pal·liar amb l'incompliment que en el còmput total, hi haja un mínim de 9 dones».
De fet, ha prosseguit, «la llei està configurada justament d'aqueixa òptica i per açò en el cas de les dones la paritat d'establix com un mínim. La voluntat del legislador és més que clara i contundent. La que falta veure amb claredat és la dels qui han de seguir i executar la llei. Per tant, aqueixa hauria de ser la postura del Consell a l'hora d'acceptar les noves renovacions que es facen dels diferents òrgans que representen a la societat valenciana, i no la contrària».
«Les dones, que comptem amb més que suficients mèrits i capacitats per a assumir la representació en òrgans consultius, estem cansades que es tiren la pilota els uns als altres per a veure "qui posa a les dones"», ha lamentat Cabedo.