Podem demana que el Consell reclame al Govern Central que no defense que s'extradite a Suïssa a Falciani
La portaveu adjunta del grup parlamentari Podem en Les Corts Valencianes, Fabiola Meco, ha presentat una iniciativa en Les Corts Valencianes en la qual reclama que el Consell inste al Govern Central a no defensar extraditar a Suïssa a Hervé Falciani, «especialment atenció a la seua lloable col·laboració amb l'administració tributària espanyola».
La iniciativa també planteja que s'adopten mesures per a lluitar contra el frau fiscal i per a incrementar la protecció als denunciants de frau i corrupció, com l'augment dels recursos destinats a l'Agència Tributària i a la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, a curt i mig termini; l'impuls de la coordinació en el si de la Unió Europea per a aconseguir l'harmonització fiscal i eliminar el secret bancari, l'amnistia fiscal o les "societats pantalla", facilitant l'execució de mesures sancionadores si escau i la regulació de la protecció efectiva de totes les persones denunciants de delictes de frau fiscal i corrupció, incloent canals de denúncia confidencial i/o anònima.
La iniciativa, presentada per Podemos simultàniament en parlaments autonòmics, recorda que el 4 d'Abril de 2018 es va saber que l'Audiència Nacional estudia una nova petició d'extradició contra el ciutadà franc-italià Hervé Daniel Marcel Falciani originada per una ordre de detenció internacional emesa per Suïssa relacionada, segons sembla, amb una condemna a cinc anys de presó per les dades revelades en la trucada Llesta Falciani.
Pels mateixos fets l'Audiència Nacional va declarar la improcedència de l'extradició per part d'Espanya el 8 de maig de 2013, ha recordat la diputada.
Falciani és conegut a nivell internacional en atribuir-se-li la distribució de la trucada "llesta Falciani", un llistat de clients del banc suís HSBC (the Hong Kong and Xangai Banking Corporation) que ha permès a la Justícia de diversos països no solament perseguir a evasors fiscals sinó conèixer dades bancàries i financers relacionats amb altres activitats delictives com el terrorisme.
La filial suïssa comptava amb 106.000 clients de 203 països del món que haurien ocultat a les hisendes públiques respectives més de 100.000 milions de dòlars. A Espanya, en la llista d'al voltant de 700 evasors fiscals en l'HSBC, hi ha coneguts polítics, però també banquers i empresaris, entre els quals es trobava la família Botí o Masaveu.
Meco apunta en la iniciativa que «l'actual situació política espanyola quant a extradicions es refereix no ha d'influir en uns o altres procediments. Els criteris jurídics, la defensa de la llei, per a ser aplicada com correspon pels qui han de vetlar per açò, han de prevaldre enfront d'altres consideracions».
Així mateix, recorda que la llista Falciani va impulsar la major recuperació, en la història d'Espanya, de diners que es trobava en paradisos fiscals, encara que, ha lamentat Meco, «açò no va impedir al Ministre d'Hisenda impulsar una amnistia fiscal, que es va declarar inconstitucional, per a regularitzar aqueixos diners que només va permetre recuperar entre el 3 i el 10% del defraudat, muntant que, en qualsevol cas, va ascendir a més de tres-cents milions d'euros per a la Hisenda pública. Es pot asseverar que la informació aportada per la llista Falciani va suposar».