Podem celebra les accions legals contra el frau de iDental però reclama anar més lluny
Els diputats Jordi Alamán i Daniel Geffner aprecien la iniciativa de la Generalitat però adverteixen que cal reformar la legislació
Jordi Alamán i Daniel Geffner, diputats de Podem en Les Corts Valencianes, han fet seua la causa dels afectats pel possible frau de la cadena de clíniques deontològiques iDental, originària d'Alacant. La passada setmana els diputats van llançar dues preguntes en el Ple de Les Corts al Govern de Ximo Puig sobre aquest cas així com una bateria de preguntes i sol·licitud de documentació i estan estudiant noves mesures per a pal·liar el dolor i la indefensió d'afectats i treballadors.
Geffner i Alamán es mostren satisfets per les accions legals i inspeccions anunciades per la Direcció general de Comerç i Consum de la Generalitat, però esperen que «s'arribe molt més lluny per a compensar a l'enorme quantitat de persones que estan patint i identificar als responsables i, sobretot, fer les modificacions legals necessàries perquè no torne a succeir.»
Tots dos diputats ja s'han reunit amb les plataformes de pacients damnificats, funcionaris dels ajuntaments on se situen les clíniques i representants legals, «per a esclarir els passos necessaris i defensar als milers d'afectats». Jordi Alamán i el seu company Daniel Geffner han explicat que «l'alarma ciutadana davant les males praxis de iDental és apressant: afectats, persones consumidores, ciutadans en definitiva, s'estan trobant en la més absoluta indefensió. Parlem de molts milers de persones a la Comunitat Valenciana i tot l'Estat que es troben amb els seus tractaments sense acabar i amb totes les clíniques de la cadena tancades a causa del concurs de creditors que ha presentat l'empresa.»
Aquests tancaments han pres totalment per sorpresa als clients que han protagonitzat diverses concentracions espontànies i s'estan organitzant en plataformes d'afectats. IDental compta amb gran presència a Alacant, on acumulen molts damnificats, que podrien arribar fins a 20.000 a la Comunitat Valenciana segons algunes informacions.
«En Podemos estem preocupats per la deriva que ha portat l'empresa iDental, després del que hem conegut aquests últims mesos,» han apuntat des de la formació habitada, «i no solament per usurpar, sota publicitat enganyosa, unes competències públiques com són les subvencions, que es tradueixen en descomptes impossibles en la pràctica. La sospita també es cerneix sobre les qüestions laborals: ha acumulat diverses vagues dels seus treballadors per l'impagament de les nòmines.»
«Han utilitzat a recentment graduats sense tutorització, cobrant-los les pràctiques a força d'incentius per tractament, la qual cosa converteix totes aquestes intervencions en pràctiques de risc» han denunciat des de Podem.
La formació habitada adverteix a més de que en aqueixa empresa s'ha usat «material de mala qualitat sense la deguda esterilització, la qual cosa ha provocat ja diverses infeccions. Els tractaments estan mal fets, es confonen de queixals i molta gent es queda sense dentadura en una primera intervenció per a després esperar amb caragols en la boca una segona intervenció que mai arriba.»
«A més el sistema de finançament és immediat,» recalquen els diputats, «la gent demana un crèdit al consum per a pagar un tractament que no es realitza i es queda amb el deute. La mala praxi s'enceba amb ciutadans molt vulnerables. Ens referim a pensionistes, a persones en atur, a treballadors que guanyen menys d'un SMI i que es queden amb un deute del 25% o fins i tot del 50% dels seus recursos en aquesta estafa. De forma cínica, s'ha fet cridar "una corporació hospitalària social, de dentistes amb cor", com resa el seu eslògan, però gens més lluny de la realitat: a aquests ciutadans els confonen oferint unes subvencions que usurpen competències públiques. Les subvencions estan lligades a uns drets dels ciutadans. Una empresa privada no pot enganyar d'aquesta manera.»
També denuncien que encara que les actuacions de les administracions públiques arriben tard, són benvingudes, i es poden produir dins de les limitacions existents en el dret públic: inspeccions laborals, sanitàries, expedients sancionadors... encara que adverteixen que no seran suficients donada la immediatesa que requereixen les solucions.
«Hem preguntat al Conseller de Economia de la Comunitat Valenciana i ens diu que estan treballant, però en realitat no n'hi ha prou amb inspeccions, sancions o accions legals, sinó que cal generar marcs normatius o assegurar que davant casos com aquests les empreses responguen, existisca prevenció i protecció efectives, on el ciutadà no acabe en una situació d'indefensió com l'esdevinguda», han conclòs.