Podem alerta de la criminalització de moviments socials a Brasil
El diputat de Podem Txema Guijarro ha presentat una sèrie de preguntes dirigides al govern de Mariano Rajoy demanant explicacions sobre l'el assalt de la Policia Civil de Brasil a l'Escola Nacional Florestan Fernandes, del Moviment de Treballadors Rurals sense Terra (MST) en l'estat de Sao Paulo. Guijarro és diputat per Alacant, Vicepresident segon de la Comissió d'Afers exteriors i portaveu del Grup Parlamentari Conferal Units Podem-En Comú Podem, En Marea en aquesta comissió.
Els fets ocorrien el passat dia 4 de novembre i segons ha confirmat el Procurador de la República, Daniel d'Alcàntara Prazeres "en aquell moment hi havia uns 80 estudiants de diverses nacionalitats preparats a començar la jornada lectiva, quan el grup policial va entrar en el recinte amb armes llargues i sense ordre judicial". Així mateix, el MST denuncia que dos membres de la seua organització van ser detinguts en el curs d'estes accions policials.
Txema Guijarro destaca que "les imatges captades per les càmeres de vigilància del lloc, i difoses per Internet, mostren a alguns agents uniformats trencant violentament portes i finestres. Igualment, hi ha registres d'àudio en els quals és possible distingir el so de trets, segons declara el Procurador Alcántara. Diversos testimonis apunten al fet que els cartuxos trobats després de l'incident corresponen a armes de foc".
Guijarro ha manifestat tenir constància que "aquesta acció s'emmarca en l'Operació Castra, duta a terme de manera simultània contra militants i dirigents del MST en els estats de Paraná, Sao Paulo i Mato Grosso do Sul. Tant el MST com altres organitzacions de la societat civil brasilera han denunciat la creixent criminalització que viuen els moviments socials des de l'arribada al poder del President interí, Michel Témer". Per tot açò, el diputat de Podem i Vicepresident de la Comissió d'Afers exteriors ha formulat les següents preguntes al govern del Partit Popular:
- Ha tingut coneixement el Govern dels fets abans descrits?
- Considera que estos fets s'han dut a terme dins del marc del respecte als Drets Humans?
- Ha pres el Govern d'Espanya alguna iniciativa relativa als fets descrits?
- Si és així, quines mesures concretes s'han pres?
- Si no és així, pensa prendre alguna mesura?
Per últim, Txema Guijarro adverteix en la seua exposició que "el 13 de maig d'enguany, pocs dies després d'assumida la presidència pel senyor Témer, l'organització Amnistia Internacional va alertar del risc d'involució en matèria de Drets Humans, alhora que va denunciar les conseqüències que tindria la implementació de la Llei Antiterrorista aprovada al març, per tenir un llenguatge summament confús i que pot ser aplicada per a criminalitzar moviments socials i protestes pacífiques”.