elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La població activa major de 55 anys creix un 69% en la Comunitat Valenciana

La població activa major de 55 anys creix un 69% en la Comunitat Valenciana
  • Alacant és la que té la força laboral més envellida (21,9% de la població activa supera els 55 anys), seguida de Castelló (21,8%) i València (19,9%)

L'envelliment de la població a Espanya continua la seua tendència alcista i la representació de les persones sènior en el total de la població activa és cada vegada major. Actualment, a la Comunitat Valenciana, es comptabilitzen 135 persones majors de 64 per cada 100 menors de 16, un índex del 135% que, encara que lleugerament inferior al nacional (137%), creix a un ritme desbocat en un context en el qual els indicadors d'esperança de vida i taxa de natalitat avancen sense treva cap a un hivern demogràfic.

L'envelliment de la població té el seu impacte en una força laboral la mitjana d'edat de la qual és cada vegada major. Així, la representació dels sènior (majors de 55 anys) entre les persones que tenen edat per a treballar té un pes creixent, hui del 20,9% a la Comunitat Valenciana. Este percentatge situa a la regió valenciana en el desé lloc del rànquing d'envelliment de la població activa, sent el percentatge nacional molt similar, del 20,8%.

 

En 2024, les persones actives majors de 55 anys aconseguixen en les 562.000 a la Comunitat Valenciana, un 69,5% més que fa una dècada i un 163,8% per damunt de fa vint anys. Amb això, les persones majors de 55 anys han guanyat un gran pes en el mercat laboral valencià (fa una dècada representaven el 13,6% i fa 20 anys eren el 9,8%).

Per províncies valencianes, Alacant és la que té la força laboral més envellida (21,9% de la població activa supera els 55 anys), seguida de Castelló (21,8%) i València (19,9%).

 

Malgrat este envelliment creixent, els sènior (més 55) afronten grans prejuís i estereotips en el mercat laboral que poden conduir-los a la inactivitat, a la desocupació de llarga duració, a jubilacions forçoses i anticipades o a un major risc d'exclusió i/o pobresa. Tot un contrasentit, tenint en compte que l'edat de jubilació tendix a l'alça, sent la contribució sènior clau per a la competitivitat del país.

Segons Francisco *Mesonero, director general de la Fundació Adecco: “El procés d'envelliment ha agafat velocitat de creuer i té un gran impacte en el mercat de treball. En primer lloc, la força laboral és cada vegada més sènior i urgix bandejar els prejuís i estereotips que dificulten l'accés a l'ocupació de les persones més veteranes, a les quals s'associa amb obsolescència o menor flexibilitat. D'altra banda, l'envelliment trunca les perspectives de reemplaçament generacional, sent urgent apostar per la qualificació de la ciutadania com a política tractora del país, permetent aportar el seu talent a persones tradicionalment inactives com aquelles amb discapacitat o dones que han dedicat la seua vida a la família i ara desitgen incorporar-se al mercat laboral. No en va, existix un problema de sincronització entre la formació dels treballadors i els requisits de les empreses, que dispara la taxa de desocupació, quan, al mateix temps, les empreses no aconseguixen cobrir les seues vacants. És urgent actuar, mitjançant polítiques actives d'ocupació, per a corregir este desajustament estructural. A més, caldrà abordar amb diligència el repte de la diversitat cultural, tenint en compte el potencial de la força laboral estrangera per a omplir el buit d'una població activa nativa decreixent”.

Pujar