Les pluges acaben la ratxa assolellada amb què havia començat 2022
La manca de precipitacions determina que estiguem en un període generalitzat de sequera, ha sigut el segon gener més sec del segle després del 2005
Diverses van ser les circumstàncies que van convertir el passat mes de gener en singular, tal com destaquen des de eltiempo.es, però la més preocupant va ser la falta de precipitacions, cosa que determina que estiguem en un període generalitzat de sequera (el segon gener més sec del segle, després del 2005 que ho va ser encara més), segons informa el meteoròleg José Antonio Maldonado. Indica a més que l'estat dels embassaments, sense excepció, està per sota de l'any passat i en alguns casos de manera cridanera allò que està constituint una ruïna per al camp i la ramaderia, i que si segueix així aviat començaran les restriccions per a ús domèstic .
Les temperatures diürnes van ser les més altes de la sèrie iniciada el 1961, però no va ser el gener més càlid pel fet que les mínimes van estar per sota del normal, és a dir les oscil·lacions tèrmiques van ser notables gairebé cada dia.
No es descarten precipitacions per a aquest cap de setmana a la Comunitat Valenciana
Per a aquest cap de setmana no es descarten precipitacions febles i disperses a la Comunitat Valenciana, especialment a l'interior nord de Castelló. A més, s'espera que les temperatures arribin a rondar els 20ºC aquest diumenge a València.
Onze capitals de província es van registrar les màximes més altes un primer mes de l'any
Van ser les següents: La Corunya, Bilbao, Conca, Sant Sebastià, Girona, Jaén, Lugo, Orense, Pontevedra, Salamanca i Segòvia. Per descomptat, tenen com a contrast el que les gelades van ser nombroses a gran part de l'interior peninsular, encara que no va arribar a registrar-se cap rècord absolut. Sí que hi va haver una capital, Girona, on la mitjana de les temperatures mínimes va ser la més baixa des del 1961, en què com hem dit, comença la sèrie de la qual s'estan comparant aquestes dades.
Un altre aspecte digne de ressaltar és el nombre d'hores de sol que, com és de suposar, atesa la persistència de l'anticicló va ser molt elevat, fins al punt de ser el gener amb més nombre des que va començar el segle. Hem de remuntar-nos al 1983 per trobar-ne un altre que el superi.
Sense perspectives de pluges fortes i constants
Hui hi haurà un augment de la nuvolositat pel nord-oest peninsular amb possibilitat de pluges a Galícia i Astúries, que podran estendre's de forma més feble a la resta de les regions cantàbriques, el nord-oest de Castella i Lleó i l'alt Ebre. Pot nevar a la Serralada Cantàbrica. Els núvols baixos aniran desapareixent a les regions mediterrànies i l'Estret.
Les temperatures tendiran a pujar a la meitat sud de la Península ia la vall de l'Ebre. Bufarà llevant fort a l'Estret tendint a amainar.
Arriba un front que deixarà precipitacions a moltes zones del país, encara que en general seran febles. Demà podrà nevar a les serralades de la Península Ibèrica.
Demà el pas de l'extrem d'un front donarà origen a precipitacions a les regions cantàbriques i als Pirineus, estenent-se en forma feble a la resta de Galícia, l'altiplà castellanolleoneso, alt Ebre, Catalunya i els sistemes Central i Ibèric.
Podreu nevar a les tres serralades ia la Cantàbrica. El cel estarà parcialment ennuvolat a la resta de la Península ia les Balears, amb predomini de cels clars a les Canàries, encara que amb calima.
Les temperatures diürnes baixaran a la meitat nord peninsular, on continuaran registrant-se gelades febles nocturnes. Hi haurà vents del nord-est al nord-oest a la zona septentrional de la Península; bufaran amb força al litoral gallec ia l'Empordà. Amainarà el llevant a l'Estret.
Dissabte de transició amb xàfecs aïllats
El dissabte presentarà cels parcialment ennuvolats a tota la Península amb possibilitat de precipitacions febles i aïllades, principalment a les regions mediterrànies. A la tarda un front anirà entrant per Galícia, on es podran produir xàfecs que també afectaran Astúries abans que finalitzi el dia. Possibilitat de nevades febles en tots els sistemes muntanyosos. Al nord de les Canàries els núvols també seran abundants.
Temperatures en ascens al nord peninsular i en descens al sud-oest ia Catalunya. Bufaran vents del sud-oest a Galícia, llevant a l'Estret i alisis a les Canàries.