elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PLANS SETMANA SANTA

Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa a la província de València

Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa a la província de València
  • Esport, naturalesa i actes religiosos són la mescla perfecta per passar uns magnífics dies festius de Setmana Santa

MÉS FOTOS
Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa a la província de València - (foto 2)
Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa a la província de València - (foto 3)
Deu plans per a gaudir de la Setmana Santa a la província de València - (foto 4)

Les vacacions de Setmana Santa s'acosten i enguany amb una quasi total normalitat. Els berenadors en els dies festius tornaran a abarrotar-se de gent i les mascaretes seran l'única nota discordant respecte a les festes de 2019. És el temps de connectar-se amb la naturalesa i amb el teu entorn més pròxim en una època en què tots els elements s'uneixen per a crear un ambient ideal.

Tot i que la ciutat de València tinga l'urbs més poblada de la Comunitat, en tota la província hi ha plans que no es poden desaprofitar. En elperiodic.com et fem una llista:

1. Descobrir el passat dels Borja a Xàtiva

Una ciutat que va tindre la seua esplendor durant l'Edat Mitjana i l'època de domini àrab encara manté els seus encants. Es tracta d'una aposta un tant més urbana en la que traçar una ruta per entre els seus castells, palaus i antigues cases medievals.

Xàtiva és la gran desconeguda i té molts secrets per descobrir. La permanència del clan dels Borja durant eixa època medieval li ha atorgat un toc distintiu quant a la cultura, malgrat que Felip V la manara a la crema. En una ciutat en què el fred i la calor estrenyen per estar en l'interior, la primavera és la data clau per a passar el dia. A més, d'obligada visita és el Museu de Xàtiva.

Imatge de la Ruta dels Borja
Imatge de la Ruta dels Borja

2. Sagunt: obligada visita

Diversos kilòmetres més al nord, el llegat romà persisteix entre els carrers de la poblada Sagunt. La que és ja una de les majors connurbacions urbanes, continua sent un vertader museu a l'aire lliure. Les ruïnes romanes de Sagunt són una garantia del llegat patrimonial que ha conservat la ciutat amb el pas dels segles.

El seu meravellós teatre romà, en el que es realitzen obres de teatre; el seu centre històric o el seu barri jueu. Sagunt és una ciutat amb visita obligada, a uns 30 kilòmetres de València, per la que perdre's entre els seus carrers i passejar una vegada i una altra. A més, es conserva el seu imponent castell en la part alta de la ciutat, des de la que observar part del Mediterrani i de la plana de l'àrea metropolitana nord de València.

Vista del Castell de Sagunt
Vista del Castell de Sagunt

3. Capvespre en l'Albufera de València

Hi ha dies durant tot l'any per a visitar l'Albufera de València, però potser aquest siga el millor moment. Durant els dies de Pasqua, les famílies valencianes solen passar el dia complet fora de casa i, en la gran majoria, s'acumulen els dies d'excursions, reunions familiars o viatges.

Potser, una visita a l'Albufera de València en el fi d'un d'eixos dies en què acabes exhaust és gratificant. Ara que el dia allarga, és una excusa ideal per a esgotar fins a les últimes hores de la vesprada. Al cap i a la fi, prolongar el cansament per a veure un dels magnífics capvespres que ens dóna l'Albufera és sempre una bona opció, però ho és més si l'endemà no hi ha treball.

4. La Setmana Santa Marinera

Els barris marítims d'El Grau, el Cabanyal i el Canyamelar s'agrupen per mitjà de les seues confraries per a celebrar a la seua manera la Setmana Santa Marinera. En el districte de Poblats Marítims, durant quinze dies, la fe i la comunió prevaldran de la mateixa manera que ho feien quan els seus habitants resaven pels mariners que passaven llargs períodes en plena mar.

Després de tres anys -en 2019 es va suspendre per les pluges- i en 2020 i 2021 per la pandèmia, la Setmana Santa Marinera omplirà els carrers d'estos barris en una sèrie innumerable d'actes que podeu consultar ací: https://www.semanasantamarinera.org/eventos/. Des del Pregó, que es va celebrar el passat 25 de març fins al mateix Domingo de Resurrecció, en el que se celebra una desfilada amb molt colorit i sarau.

5. Vesprada de passeig en El Garbí

De la mateixa manera que l'Albufera, per als amants dels capvespres trobar un buit per a anar al Garbí és una parada obligatòria durant els festius de Setmana Santa. Durant una de les vesprades en què els més menuts estan a casa degut a les vacacions escolars, és un pla ideal agafar el cotxe i acostar-se al Garbí, en plena Serra Calderona.

Un curt passeig amb escassa dificultat fins a arribar a la cima, des d'on veure el capvespre. A més, és una possibilitat per a fer esport i per què no, començar en l'aventura runner amb una agradable ruta de muntanya.

6. Berenar en Sant Esperit (Gilet)

Prop de Segart, on se situa El Garbí, en la localitat valenciana de Gilet es troba una gran zona de muntanya en què es permet passar el dia. Abans de la pandèmia, era un lloc molt concorregut per famílies de tota la província de València i part de Castelló, amb unes quantes zones d'engrunsadores per als més menuts i inclús paellers per als grups d'amics.

Els religiosos franciscans van estar en algun moment en el Monestir que regeix Sant Esperit de la Muntanya amb data del segle XVII. Ara, un gran percentatge dels joves amb una certa edat han conegut o coneixen este berenador de Sant Esperit. És convenient portar el menjar preparat de casa, i també la Mona i tot tipus de berenar per a aprofitar el dia al màxim fins que el Sol es gite per les muntanyes.

7. Acudir al teatre

En totes les vacances, ha d'haver-hi espai per al consum cultural. En el teatre Talia de València l'obra 'Es una lata el trabajar' protagonitzada pels cantats d'Operación Triunfo Gisela i Naim Thomas estarà fins al 18 d'abril. D'altra banda, l'humorista Carlos Latre actuarà en el teatre Olympia fins al mateix Diumenge de Resurrecció.

Anar-te'n a Gilet, Xàtiva o Sagunt amb un llibre davall el braç, anar a un dels concerts d'un artista en una sala de València o acudir als principals teatres de la província per a veure una obra que t'atraga és un pla magnífic.

8. Passejar pels jardins del Túria

Per als urbanites, o per a aquells que no puguen eixir de la ciutat, el pulmó verd de la ciutat de València també serà una bona opció. Fer bicicleta, fer running o inclús patinatge pels jardins del vell llit del riu Túria servirà per a desconnectar. Inclús, pots imaginar que estàs en un paisatge rural i fer-te el teu propi picnic sobre la gespa.

Si vas amb els teus fills, recorda que tens la possibilitat de portar-los al Parc Gulliver mentres lliges el teu llibre preferit en un banc.

Jardins del vell llit del Riu Turia
Jardins del vell llit del Riu Turia

9. Conéixer el Parc Natural de las Hoces del Gabriel

Les aigües verdoses del riu Gabriel, afluent del Xúquer, es converteixen en un reclam per a tot qui visite el Parc Natural de las Hoces del Gabriel. En l'interior de la província, quasi vorejant la frontera amb Castella la Manxa, l'ambient rural i valencià predomina en un entorn amb múltiples rutes senderistes, de bicicleta i de muntanya. Aquesta opció és un híbrid entre l'esport i el contacte directe amb la naturalesa que no pots perdre't. També pots reservar una de les zones de càmping que existeixen pels pobles de la zona.

10. Ruta del Vi Utiel-Requena o laberint d'Anna

La Ruta del Vi Utiel-Requena és una cita ineludible en el recorregut enològic d'Espanya. Tota la zona de denominació d'origen és una oportunitat per a aquells amants del vi. El tast de vins és el toc especial durant la visita d'un dels Museus que recorre les vinyes de la comarca d'Utiel-Requena.

En canvi, si els vostres amics o familiars, són més amants de la diversió i dels jocs, heu de passar el dia en el laberint del llac d'Anna, el laberint vegetal més gran del món. Una zona de càmping amb tirolines i la resta de jocs recreatius que ha obert les portes este mateix març i la reserva de les quals té una alta demanda.

Laberint vegetal d'Anna
Laberint vegetal d'Anna

 

 

 

 

Pujar