"La plaça dels opositors": Una nova iniciativa valenciana que busca suport perquè es convertisca en realitat
El seu propòsit és visibilitzar a totes aqueixes persones que sacrifiquen anys de la seua vida estudiant amb l'objectiu d'aconseguir un treball estable
«Opositors i opositores: us mereixeu una plaça». Així de contundent i de directa és aquesta campanya que vol visibilitzar a totes aqueixes persones que sacrifiquen anys de la seua vida estudiant, posant en risc fins i tot la seua salut física i mental, amb l'objectiu d'aconseguir un treball estable. La iniciativa té la seua pròpia pàgina web des de la qual es pot signar la petició en change.org que pretén aconseguir les signatures suficients perquè la somiada plaça, que no tots podran aconseguir, es convertisca almenys en una plaça real en la llista de carrers d'alguna ciutat espanyola.
El passat 3 de novembre, segons l'Enquesta de Població Activa que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE) les persones en atur a Espanya ascendien a 2.980.200 persones. Fregant els tres milions de persones en atur, i amb una població cada vegada més envellida a la qual li resulta molt difícil reinserir-se en el mercat laboral, el treball en el sector públic, que proporciona la tan anhelada estabilitat laboral, cada dia guanya més adeptes, sobretot entre majors de 40 anys.
A més, el nombre d'opositors s'ha incrementat arran de la pandèmia. Un moment que moltes persones van aprofitar per a reflexionar sobre el seu present i futur professional. Però no és un camí fàcil. Els opositors han de véncer molts obstacles i enfrontar-se a molts dubtes i a la incomprensió dels quals els envolten, perquè l'opositor ha de sacrificar també bona part de la seua vida privada darrere d'aconseguir el seu objectiu.
Psicològicament és un període molt exigent, on poden sorgir problemes com a ansietat, angoixa, frustració i fins i tot depressió. Tot això té ja fins i tot un nom: ‘la síndrome de l'opositor’, i cada vegada són més opositors els que busquen ajuda professional, ja siguen psicòlegs, coaches o mentors. Com indica la psicòloga Ana Belén Medialdea: «La majoria d'opositors que venen a consulta solen tindre problemes d'autoexigència i desmotivació, senten que res del que fan és suficient. És molt comú que aqueixa forta exigència els porte a deixar de costat altres aspectes bàsics de l'autocura, com tindre temps per a un mateix, menjar tranquil·lament o tindre hàbits saludables de vida. Solen tindre un fort sentiment de culpa cada vegada que fan alguna cosa fora del seu horari d'estudi. Jo considere important demanar ajuda psicològica en el moment en el qual sentim que la nostra simptomatologia, els sentiments de preocupació o la mateixa oposició, ens està limitant en el nostre dia a dia».
La iniciativa de posar en marxa aquesta campanya per a visibilitzar als opositors, i el gran esforç que realitzen, part de GoKoan, una eina d'estudi per a opositors creada mitjançant un nou mètode científic desenvolupat al costat de la Universitat de València.
En paraules de Clara Torrijos, CEO de l'empresa, «els opositors i opositores són la nostra raó de ser, i per això hem volgut fer-los un homenatge. Ells seran els nostres futurs mèdics, policies, jutges, administratius… Tots opositan per a tindre un treball estable, però també el fan per vocació. Inverteixen molts anys, deixant pràcticament la seua vida de costat, per a aconseguir la seua plaça, amb un cost emocional, familiar, i fins i tot econòmic, molt alt. Des que vam posar en marxa l'eina teníem molt clar que el nostre objectiu era fer més fàcil la vida a aquests opositors i opositores, perquè ells són el nostre futur. I per això hem dissenyat una eina senzilla i intuïtiva, creada a més partint d'un mètode provat científicament, amb el qual les hores invertides d'estudi són realment profitoses, perquè sabem que el temps per a un opositor és més que or, és el seu bé més preuat»