Castellano

Les pimes, en greu risc: l'elefant a l'habitació

Les pimes, en greu risc: l'elefant a l'habitació
    MÉS FOTOS
    Les pimes, en greu risc: l'elefant a l'habitació - (foto 2)

    El coronavirus ha causat greus conseqüències en el món de la salut i també en l'entorn econòmic. A Espanya ha deixat un gran nombre d'empreses a punt de tancar i és que, segons les dades del Banc d'Espanya, el 25% de les companyies del nostre país es troben en situació de fallida tècnica. Una xifra que podria augmentar fins al 30% si la situació continua prologant-se en el temps.

    “L'evident vulnerabilitat de les empreses espanyoles, a causa de la seua xicoteta grandària enfront de les grans economies de la Unió Europea, ens fa pensar en un despenge en la recuperació econòmica”, explica Igor Ochoa, CEO de Dipcom Corporate, que assenyala que en la consultora especialista s'han disparat les peticions d'informació per part de les pimes, evidenciant una deterioració més acusada en aquest sector.

    Però, quines són les causes que han provocat que siga precisament aquest nínxol d'empreses el més afectat? Segons Igor Ochoa, “més del 99% del teixit empresarial espanyol el componen petites o mitjanes empreses i, de totes elles, el 89% té un equip format per deu o menys treballadors el que limita els seus recursos, augmenta la seua vulnerabilitat i incrementa la seua probabilitat d'entrar en situació de fallida”.

    A més, de mitjana les empreses espanyoles no poden sobreviure més de 60 dies sense ingressos afrontant uns costos fixos. Per això, la necessitat de liquiditat genera empreses en fallida, unes necessitats que, segons Igor Ochoa, “podrien superar els 230.00 milions d'euros entre abril i desembre, dels quals només es podrien cobrir al voltant de les tres quartes parts amb els programes d'avals públics”.

    No obstant això, la situació podria agreujar-se encara més. “El venciment dels programes d'ajudes del Govern, una alta desocupació i una precària perspectiva financera per a molts sectors conduiran a una dramàtica pujada en el nombre de concursos de creditors a principis de 2021”, destaquen els experts de Dipcom Corporate.

    Com evitar llavors aquest escenari ‘pandèmia de fallides’? Igor Ochoa posa l'accent en la necessitat de donar-li una oportunitat al *preconcurso de creditors, o al propi concurs de creditors. “Acollir-se a ells no té perquè conduir necessàriament a la liquidació, i fins i tot quan ho fa, es protegeix l'empresa d'embargaments i execucions, obrint-se un procés de negociació amb creditors que permet que l'empresa tinga una oportunitat per a recuperar-se”, assenyala.

    Alguna cosa que han de tindre en compte les pimes és que una eina com el concurs de creditors permet aconseguir un refinançament del deute fins a un termini de cinc anys, que fins i tot pot arribar als 10 anys en casos excepcionals. D'altra banda, des de Dipcom Corporate ressalten que “el concurs de creditors és un procés flexible i que fins i tot en la fase de liquidació de la companyia es pot recuperar la unitat productiva del negoci. Això permet rescatar negocis i dotar-los de viabilitat deslliurant-los del seu deute bancari i de la majoria dels seus passius.”

    Pujar