Cultura restaurarà la torre Espioca de Picassent
Cultura de la Generalitat traurà a contractació les obres de consolidació i restauració de la torre Espioca de Picassent, després de la signatura del contracte d'usdefruit gratuït temporal que ha formalitzat l'Ajuntament amb els titulars de la finca rústica on se situa la torre Espioca.
El projecte té com a objectiu la restauració completa de la torre Espioca i la consolidació de les possibles troballes arqueològiques, i no dota la torre de cap ús específic. Les obres eixiran a contractació per un import de 240.000 euros. Per la seua banda, l'Ajuntament s'encarregarà d'executar l'adequació dels camins d'accés per a permetre-hi l'accés del públic de manera segura.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assistit a la signatura entre els propietaris i l'alcaldessa de Picassent, Concha García, i ha assenyalat que "amb la col·laboració de totes les parts estem aconseguint recuperar un monument significatiu perquè els ciutadans puguen visitar-lo".
El castell torre Espioca de Picassent és Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de Monument, segons consta en el Registre de BIC del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport des de 1993. A més, està inclòs en l'inventari de jaciments arqueològics de la Conselleria de Cultura de la Comunitat Valenciana.
Pertany a la tipologia d'edificis militars i torres defensives, pròpia de l'arquitectura islàmica del segle XI i, per tant, ha d'acollir-se al Pla nacional d'arquitectura defensiva. La protecció d'aquesta existeix des de la publicació del Decret de protecció dels castells espanyols, de 22 d'abril de 1949, que es va ampliar posteriorment amb la Llei de patrimoni històric espanyol, de 25 de juny de 1985, en la disposició segona, i eleva a la categoria de béns d'interés cultural la protecció de tots els béns que recollia anteriorment el Decret de 1949.