La Seu Universitària de Petrer aprofundirà en les migracions i els drets humans en un curs d'estiu
L'Ajuntament de Petrer i la Seu Universitària de la UA en aquesta localitat han presentat avui al matí en roda de premsa la programació prevista per al pròxim mes de juliol, que inclou dues activitats de gran interès: El curs d'estiu de la UA Migracions i Drets Humans: Experiències i Reptes Pendents, i l'exposició «Dones en la transició».
L'acte ha comptat amb les intervencions de Fernando Portillo, regidor de l'Ajuntament de Petrer, Eva Valero, directora del Secretariat de Seus Universitàries de la UA, i Pedro Payá, coordinador acadèmic de la seu de Petrer.
El programa de Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA inclou aquest any una oferta de quaranta-sis cursos marcats per un estret vincle amb el món professional i de caràcter eminentment pràctic. La seu de Petrer acollirà un dels cursos d'estiu, del 16 al 18 de juliol, que versarà sobre Migracions i Drets Humans: Experiències i Reptes Pendents, sota la direcció de Pedro Payá, professor d'Història Contemporània de la UA, i Carmen Pérez González, professora de Dret Internacional Públic de la Universitat Carlos III de Madrid. Segons ha detallat Pedro Payá, el contingut del curs pretén, d'una banda, identificar els complexos reptes que els moviments migratoris plantegen en l'actualitat i, d'una altra, contribuir al debat universitari i social sobre la millor manera d'enfrontar-los. Aquesta proposta comptarà amb acadèmics, membres d'organitzacions de la societat civil que coneixen de primera mà el treball amb migrants i representants de l'administració. El curs tractarà qüestions d'actualitat i que són de gran interès com ara, quines obligacions tenen els estats davant dels fenòmens migratoris?, què (no) hem après sobre la gestió europea de la crisi dels refugiats?, quins són els drets dels estrangers a Espanya?, quin és el tractament de la immigració per part dels mitjans de comunicació o en el discurs polític?, o quin és el paper de les organitzacions socials?
Eva Valero ha destacat en la seua intervenció la importància d'aquest curs, més encara arran dels últims esdeveniments relatius als immigrants de l'Aquarius, que seran rebuts al port de València. Valero ha agraït a Pedro Payá l'organització d'aquest curs sobre migracions i drets humans que «avui adquireix una rotunda actualitat; un dia en què el mot humanitari s'escriu amb majúscules en aquest país, líder de la recuperació de la fibra ètica davant la profunda problemàtica de la immigració i els seus enormes reptes». La directora de Seus Universitàries ha afegit que «si la senya d'aquesta seu és la humanística, avui fem amb aquest curs un desplaçament semàntic cap a l'humanitarisme, sobre el qual reflexionaran prestigiosos acadèmics de diferents universitats i àrees de coneixement i representants de la societat civil i de les administracions. Així, la seu lidera avui, amb aquesta amplificació de la humanística cap a l'humanitarisme, la gran reflexió que necessitem sobre la humanitat, amb majúscules».
D'altra banda, durant el mes de juliol es podrà visitar a la seu l'exposició «Dones en la transició», una mostra que pretén difondre les experiències, iniciatives i actuacions de les dones durant la transició de la dictadura franquista al règim democràtic actual, posant en relleu la seua participació i protagonisme en la consolidació de la democràcia actual. La inauguració de l'exposició tindrà lloc el 5 de juliol a les 20 hores al Forn Cultural (plaça de Francisco López Pina s/n, Petrer) amb la presència de la professora Mónica Moreno Seco, directora de l'Institut d'Estudis de Gènere i una de les comissàries de l'exposició. La mostra estarà oberta al públic fins al 29 de juliol.
EXPOSICIÓ "Dones de la transició"
L'exposició «Dones de la transició» és el resultat del projecte d'investigació «Fent història: gènere i transició a Espanya» i constitueix una bona mostra del treball de la Universitat d'Alacant per a contribuir a difondre les experiències, iniciatives i actuacions de les dones durant la transició de la dictadura franquista al règim democràtic, posant en relleu la seua participació i protagonisme en la consolidació de la democràcia actual i de la Constitució. Comissariada per les professores de la UA Mar Esquembre i Mónica Moreno, és un dels primers resultats de caràcter divulgatiu i docent del projecte d'investigació que ha comptat amb la col·laboració de l'Arxiu de la Democràcia, el Museu de la Universitat d'Alacant, el Centre d'Estudis sobre la Dona i el Taller d'Imatge de la Fundació General de la Universitat d'Alacant.
«Dones de la transició» pretén contribuir a envigorir una memòria col·lectiva cívica i democràtica en la qual les dones no estiguen absents. I és que, recuperar les experiències de les dones que van viure la transició espanyola permet integrar, a través de les veus oblidades, altres perspectives que condueixen a un millor coneixement del nostre passat immediat i de la nostra realitat actual.