Pérez Garijo: 'Perquè l'emancipació de la dona siga efectiva és imprescindible que les seues condicions de treball siguen dignes'
La consellera ha participat en la signatura de la declaració conjunta de suport a la lluita internacional pels drets laborals de les dones
Han signat el manifest l'Assemblea de Cooperació per la Pau, els sindicats UGTT de Tunísia -premi Nobel de la Pau de 2015-, CCOO-PV, UGT-PV i la Generalitat a través de la Conselleria de Cooperació
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha manifestat que "per a que l'emancipació de la dona siga, per fi, efectiva és imprescindible que les seues condicions de treball siguen dignes". Eixes han sigut les seues paraules durant la seua intervenció en l'acte de signatura de la declaració de suport a la lluita internacional pels drets laborals de les dones impulsada per la ONGD Assemblea de Cooperació per la Pau en col·laboració amb els sindicats UGTT de Tunísia -premi Nobel de la Pau de 2015-, CCOO-PV, UGT-PV així com amb la Generalitat a través d'aquesta Conselleria.
Pérez Garijo ha citat a Simone de Beavoir quan ha esmentat la recomanació de no donar mai per consolidat allò que es té i en recordar que allò que ja s'ha aconseguit s'ha de seguir lluitant, malauradament, per conservar-ho i per tal d'evitar retrocessos que ho eliminen. "Encara que al llarg dels anys les dones hem conquerit drets, encara queda moltíssim per fer: la violència de gènere, l'escletxa salarial o el sostre de cristall són només alguns exemples d'aquesta realitat", ha expressat la consellera al respecte d'eixa qüestió.
La delegada autonòmica d'Assemblea de Cooperació per la Pau, Trini Blanch, ha explicat que "generar sinergies internacionals en la lluita pels drets laborals de les dones i en especial de les dones treballadores de la llar i les cures sistemàticament invisibilitzades és una obligació en el segle XXI i fer-ho en coalició amb els sindicats és l'únic camí".
La subsecretària general de Relacions Internacionals i Migració d'UGTT Tunísia, Naima Hammami, ha explicat que "és necessari teixir xarxes internacionals entre associacions, sindicats i administracions finançadores per treballar col·lectivament i de forma conjunta per millorar els drets de les dones en contextos com el de Tunísia".
Per la seua banda, el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, ha destacat que "signem una declaració que ens compromet a treballar per uns drets i unes condicions de treball decent i ho hem de fer combatent la feminització de la pobresa, la invisibilització del treball domèstic i el treball de les cures".
La secretària de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació de UGT-PV, Marisa Baena, ha indicat que "UGT i UGTT compartim principis i valors en relació a la igualtat de gènere i als drets de les treballadores de la llar i, malgrat la distància geogràfica, compartim reptes de treball en aquestes línies".
Declaració conjunta pels drets laborals de les dones
Amb aquest acte, les entitats signants mostren el seu compromís de "continuar treballant per enfortir els drets de les treballadores de la llar i les cures a l'Estat espanyol, als països empobrits i en especial a Tunísia". En aquest sentit, la declaració explica que "el treball de les cures ha estat invisibilitzat a tots els nivells al llarg de la història" i alerta de les condicions de les dones que treballen en altres llars, que "no compleixen els mínims recollits a la Carta Universal dels Drets Humans".
Per aquesta raó s'incideix en "la necessitat de ratificació del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball per part de l'Estat espanyol i d'altres països com Tunísia", així com "d'abordar en el diàleg social el reconeixement dels drets d'unes dones que han sigut i són motor econòmic invisibilitzat de les nostres societats".
A més, la declaració posa l'èmfasi en "un objectiu de justícia global" al respecte, com és "que siguen treballadores amb tots els drets i amb un sistema de protecció de desocupació adequat i suficient, una prioritat que s'alinea amb els reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible" de l'Agenda 2030.
Així mateix, es referma la intervenció de cooperació internacional conjunta de les entitats signants amb altres associacions feministes tunisianes per al foment d'unes "condicions decents i el reconeixement de drets laborals gràcies a l'acció sindical, col·lectiva i organitzada de les dones que exerceixen de treballadores de la llar".