elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pérez Garijo: "El Fòrum marca el full de ruta per a la posada en marxa de l’Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l’exterior"

Pérez Garijo: "El Fòrum marca el full de ruta per a la posada en marxa de l’Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l’exterior"
  • La consellera ha afirmat que l'estratègia es definirà mitjançant un “ampli procés participatiu” per consensuar accions que constituïsquen una estratègia de retorn “viable i efectiva”

  • Pérez Garijo ha presidit la primera sessió del Fòrum per al disseny de l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que el Fòrum de Retorn “marca el full de ruta per a la posada en marxa de l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana”.

Pérez Garijo ha presidit la primera sessió del Fòrum i ha afirmat que “conéixer les necessitats i inquietuds de les persones valencianes a l'exterior i mantenir-hi vincles és fonamental per dissenyar una estratègia de retorn a la Comunitat Valenciana “eficient i ajustada a la realitat de l’emigració valenciana”.

Pérez Garijo ha destacat que es tracta d'una estratègia que es definirà a través d'un “ampli procés participatiu”, amb la implicació de tots els agents, ciutadania i persones interessades, per consensuar accions que constituïsquen una estratègia de retorn “viable i efectiva” .

“És un objectiu que ens vam marcar des del principi de la legislatura i que hem anat treballant de manera transversal amb els diferents departaments del govern valencià. Afortunadament, les condicions de molts valencians i valencianes que hagueren de marxar no són les mateixes. A més la taxa d’atur és menys de la meitat de la que era en 2015 i, per tant, es donen les condicions per a facilitar-ne el retorn”, ha assenyalat Pérez Garijo.

Així mateix, la consellera de Participació ha recordat que “l’avantprojecte de llei de Participació, presentat divendres passat, regula la participació de les valencianes i els valencians a l’exterior i preveu les mesures de retorn”.

Pérez Garijo ha anunciat que la presentació de l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana està prevista per a gener de 2023, després de la celebració del II Congrés dels CEVEX a la ciutat de València al desembre de 2022, “en què s'abordarà l'estratègia de retorn en un taller específic amb les comunitats de valencians a l'exterior”.

Diagnòstic de l’emigració valenciana

En aquesta primera sessió s’ha fet un diagnòstic de l’emigració valenciana, a partir d’un estudi de les dades del Padró d’Espanyols Residents a l’Estranger que publica l’INE i d’una enquesta dirigida a les persones valencianes a l’exterior realitzada a través de la pàgina web 'GVA Participa'.

D'acord amb aquestes dades de l'INE, el nombre de persones valencianes residents a l'estranger va assolir els 156.986 registres el gener del 2022, fet que suposa un 3,08% respecte a la població valenciana resident a la Comunitat, davant del 5,78%. nacional o el 19,67% de Galícia.

Pel que fa als resultats de l'enquesta, que compta amb 150 registres fins al mes de maig, es desprèn que les persones que es plantegen el retorn a la Comunitat Valenciana ho fan per motius familiars i enyorança, i que els principals obstacles que troben per el seu retorn són la situació laboral i la situació econòmica.

Per al disseny de les mesures i programes que conformaran l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana, es parteix d'un document comparatiu dels plans de retorn d'altres comunitats autònomes que ja hi compten, com és el cas de Galícia, Madrid i Extremadura. El disseny es farà amb la participació de tots els agents implicats i de la ciutadania i es definirà el paper de cada Administració.

Al full de ruta s'hi inclou la realització de tallers en línia dinamitzats sobre el concepte de persona retornada i sobre el disseny de les mesures i els objectius de l'estratègia, en què participaran la ciutadania en general i la resident a l'exterior.

Composició del Fòrum de Retorn

El Fòrum integra com a vocalies institucionals els departaments del Consell amb competències que puguen incidir en el retorn, com són Educació, Sanitat, Justícia, Ocupació, Política Migratòria, Serveis Socials, Repte Demogràfic i lluita contra la despoblació, Economia, Estadística i Innovació. També hi són representades les Diputacions Provincials i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES).

Les vocalies socials estan integrades per representants dels Centres Valencians a l'Exterior (Cevex); entitats associatives, com Marea Granate i CEAR; organitzacions sindicals i empresarials; el Consell de Cambres de Comerç; així com persones expertes en tornada de l'àmbit acadèmic, professional o social.

Durant la sessió, han intervingut la professora de la Universitat Autònoma de Madrid i postdoctorat Marie Curie, Pilar Serrano, que ha dut a terme a la Facultat de Sociologia i Política Social a la Universitat de Leeds (Regne Unit) una investigació sobre el retorn, en particular sobre els impactes del retorn a la salut.

També hi ha participat, en representació del Cevex 'Valencians UK', Zahïa Guidoum; i l'expert en matèria de tornada i professor del departament de comunicació de la Universitat d'Estocolm, David García.

Pujar