Pérez Garijo: 'Cal entendre la participació ciutadana com un pilar fonamental de la qualitat democràtica que volem construir'
La Conselleria de Participació ha presentat la 'Guia de Participació Ciutadana de la Generalitat i el seu sector públic'
És una eina elaborada amb totes les conselleries on es reflecteixen els òrgans i instruments per a la participació activa
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha subratllat la importància de què "la ciutadania prenga la paraula en les decisions polítiques" durant la presentació de la 'Guia de Participació Ciutadana de la Generalitat i el seu sector públic'. "Cal entendre la participació ciutadana com un pilar fonamental de la qualitat democràtica que volem construir", ha sostingut.
"En el primer Botànic, volíem un Govern per a les persones i ara volem un Govern per a les persones i amb les persones. Volem un Botànic de cinc milions de ciutadans i ciutadanes, i per a això és important tindre els mecanismes perquè tothom puga aportar-nos les seues idees i propostes i, al mateix temps, es faça co-partícep a totes i a tots de les seues decisions. Volem que la gent siga un subjecte actiu de les polítiques d'aquest Govern", ha assegurat Pérez Garijo.
Aquesta guia és una eina elaborada per la Direcció General de Participació Ciutadana, en col·laboració amb totes les conselleries del Govern autonòmic mitjançant un procés conjunt. En ella, els ciutadans i ciutadanes podran trobar instruments on està inclosa i representada la ciutadania, principalment de manera organitzada, així com persones expertes en la matèria, i s'explica què és, què fa i qui participa en cada òrgan o instrument.
Al document, presentat en un format accessible (amb icones perquè la gent reconega fàcilment les matèries), digital i interactiu, hi ha tant òrgans formals com instruments no formals que han posat en marxa algunes de les conselleries a través de processos que en principi no exigeixen les lleis desenvolupades però que han sorgit per iniciativa pròpia.
"La guia és útil, pretenem que siga un instrument àgil que facilite a la ciutadania conèixer quines són les rutes i les vies que la pròpia Generalitat obri a les persones i és viva perquè estarà actualitzant-se cada any", ha explicat per la seua part la directora general de Participació Ciutadana, María Jesús Pérez Galant, qui ha acompanyat a la consellera en l'acte de presentació.
Així mateix, el manual està ordenat per temàtiques perquè siga més senzill per a la ciutadania localitzar els recursos, al mateix temps que inclou un apartat amb les correlacions de cada conselleria i els òrgans de Participació adscrits a les mateixes.
A més a més, s'ofereixen instruccions per al coneixement de les passes a donar a l'hora de participar en l'elaboració normativa per part de les ciutadanes i els ciutadans així com un accés directe a la secció 'Participa' en el portal web de Transparència de la Generalitat, GVA Oberta -en col·laboració amb la Direcció General de Transparència-, des d'on els usuaris i les usuàries poden arribar directament sols d'un clic als processos oberts de cada àrea.
"Per a nosaltres és importantíssim posar la participació ciutadana en el centre de les polítiques públiques", ha indicat la directora general. "La nostra pretensió és que la Transparència impregne totes les polítiques del Consell, que les polítiques públiques vagen de la mà de la participació ciutadana; estem completament convençudes que les polítiques públiques han de construir-se de la mà de la ciutadania", ha afegit.
Pérez Galant ha expressat també que "es tracta de què cada departament de la Generalitat done un pas més i que la presència de la ciutadania siga una constant en progressió, cada vegada es referme més i hi haja més ciutadania en la representació d'eixos òrgans o instruments".
Pròxim llançament del Portal de Participació
Per altra banda, la consellera ha anunciat que el llançament del Portal de Participació serà el següent pas. "Encara hem d'educar molt en la participació perquè des de la infància ens ensenyen a acatar decisions i no a participar d'elles, i com a govern tenim una tasca en l'àmbit educatiu per a ensenyar a participar i crear els mecanismes perquè això siga possible", ha manifestat Pérez Garijo.
"Aquesta guia no és un punt final sinó un punt de partida per al repte que tenim per davant els propers quatre anys de treball: anar creant i construint entre totes i tots eixa democràcia participativa", ha conclòs la directora general.