Pérez Garijo: "Blindar els drets humans i ambientals és la millor garantia d’un món més just i igualitari"
La consellera de Participació ha ressaltat que “som pioners” en matèria de responsabilitat social, en una qüestió fonamental com és la subrogació empresarial
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que “blindar els drets humans i ambientals és la millor garantia d'un món més just i igualitari”.
La consellera ha participat en la Jornada ‘Diligència deguda en Drets Humans i Ambientals: reptes i oportunitats sindicals’, organitzada per la Fundació Pau i Solidaritat del País Valencià, i que ha inaugurat la secretària general de Comissions Obreres, Ana García Alcolea. Pérez Garijo ha intervingut en la primera sessió, junt amb la professora de dret del treball de la Universitat de València, Adoración Guamán.
Pérez Garijo ha assenyalat que en la Comunitat Valenciana “tenim lleis que incideixen en els drets humans i mitjà ambientals, com la Llei de Foment de la Responsabilitat Social, que a més compta amb el recent reglament sobre clàusules socials en la contractació pública i en la convocatòria de subvencions”.
“El text -ha detallat la consellera- estableix criteris d'igualtat de gènere, integració de col·lectius vulnerables, sostenibilitat ambiental i condicions laborals i conciliació, tant per a l'adjudicació de contractes públics, com per a la concessió de subvencions i ajudes públiques”.
Referent a això, Pérez Garijo ha ressaltat que “som pioners” en matèria de responsabilitat social, en una qüestió fonamental com és la subrogació empresarial, un aspecte “que blinda el treball digne i l'estabilitat laboral, la qual cosa suposa una garantia d'estabilitat per a milers de treballadors i treballadores valencianes”.
Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans
Durant la taula de debat, la consellera de Cooperació ha parlat també de la futura Llei per al Foment de la Pau i els Drets Humans de la Comunitat Valenciana, que “malgrat no imposar obligacions a les empreses, sí que incidirà en la responsabilitat social que tenen quant a desenvolupament sostenible i defensa dels drets humans”.
Per a Pérez Garijo “es tracta d'una norma que fomenta la cultura de la pau, potenciant l'educació cap a una ciutadania responsable, crítica i compromesa; que reconeix les bones pràctiques i que dona compliment als compromisos establits en l'Agenda 2030”.
En aquest sentit, l'avantprojecte de Llei de foment de la pau, “no se centra únicament en l'absència de guerra, sinó en l'educació en una sèrie de valors que puguen donar solució als conflictes de manera pacífica; teixint aliances i societats justes, pacífiques i inclusives, sempre alerta a tota mena de violències”, ha explicat.
Durant la seua intervenció, la consellera s'ha referit també als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), on “teixir aliances entre les administracions i la societat civil és essencial per a continuar impulsant-los”. En aquest sentit, ha ressaltat que “som la primera comunitat autònoma que compta amb uns pressupostos alineats plenament amb l'Agenda 2030”. Pérez Garijo ha detallat que de les 169 metes que tenen els ODS “nosaltres incidim en 153, la qual cosa suposa un 91%”.
Al seu torn, la consellera ha assegurat que en aquests moments “som l'autonomia que més destinem a polítiques de cooperació”, uns comptes que han crescut un 93% en l'últim exercici i que aspiren “a continuar incrementant-se per a complir amb el compromís de destinar el 0,7 del nostre pressupost a cooperació en 2030”.