Castellano

Pèrdues milionàries per als agricultors valencians pel veto de Rússia a les importacions

Pèrdues milionàries per als agricultors valencians pel veto de Rússia a les importacions
  • LA UNIÓ xifra en 1.650 milions d'euros la caiguda de les exportacions agroalimentàries espanyoles a Rússia a causa del veto

MÉS FOTOS
Pèrdues milionàries per als agricultors valencians pel veto de Rússia a les importacions - (foto 2)
Pèrdues milionàries per als agricultors valencians pel veto de Rússia a les importacions - (foto 3)

LA UNIÓ de Llauradors lamenta la prolongació del veto de la Federació Russa a les importacions agroalimentàries europees fins a finals de 2021, aprovada pel Govern de Vladímir Putin dilluns passat.

En aquest sentit denuncia que el sector agrari continue pagant els plats trencats per temes aliens i recorda que aquest veto va entrar en vigor en resposta a les sancions que la Unió Europea va interposar en el seu moment a Rússia pel conflicte amb Ucraïna i l'annexió de Crimea.

L'organització estima que, a causa d'aquest conflicte iniciat en 2014, s'ha produït una caiguda del valor de les exportacions espanyoles a Rússia pròxima als 1.650 milions d'euros per al sector agroalimentari.

En aquest sentit, els sectors més afectats pel tancament de fronteres haurien sigut els productes càrnics i les fruites i hortalisses, que haurien deixat de percebre 850 i 770 milions d'euros respectivament, la qual cosa implicaria unes caigudes del 97% i del 53% del valor de les exportacions en el període 2014-2020 respecte al període 2008-2013. Destacar el mal que li ha fet a productes tan importants en la Comunitat Valenciana com el caqui, els cítrics o la magrana, entre altres.

L'organització recorda que Espanya, en els anys anteriors al conflicte, se situava com el sisé màxim exportador a la Federació russa en termes agroalimentaris.

LA UNIÓ considera que serà difícil recuperar eixa posició, ja que a part de donar entrada a altres competidors nostres sobretot en fruites, en aquest període, Rússia està invertint a millorar la seua capacitat productiva, destinant esforços a augmentar, per exemple, la superfície d'hivernacles per a hortalisses (especialment per a tomaca i cogombre) explorant al seu torn els mercats mundials.

“Ens temem que si, en algun moment, el veto rus desapareix serà difícil recuperar les mateixes quotes de mercat”, opinen des de l'organització “però la UE i Espanya han de continuar pressionant per a acabar el bloqueig”, comenten des de l'organització. Considera LA UNIÓ que el tancament de mercats d'eixida, amb el veto rus o els aranzels Trump, i les importacions de productes de tercers països amb dúmping estructural, estan causant estralls a productes clau com les fruites i hortalisses, la carn, l'oli d'oliva, el vi, els formatges o els cítrics.

L'organització recorda, a més, que són els llauradors i ramaders els que més pateixen aquestes crisis. Les ajudes europees al veto rus no van ser per a ells i van arribar, tard, de forma escassa i ni tan sols van cobrir a tots els sectors afectats, “i si al final s'ha continuat exportant a altres mercats ha sigut en bona part a causa dels baixos preus en origen”.

LA UNIÓ reclama fermesa per part de la Unió Europea enfront d'aquesta mena d'atacs frontals a un dels sectors estratègics de la UE i demana al Govern espanyol que pressione a les institucions europees per a buscar solucions diplomàtiques per a la fi del conflicte. “Els llauradors estem farts d'acabar pagant plats en els quals ni mengem, ni hem trencat”.

Pujar