Pedro Sánchez participa en un 9 d’Octubre amb reivindicacions polítiques i socials
Bombers i policia reben al president del Govern a València amb una sonora xiulada
Pedro Sánchez ha acudit aquest dimarts a València per a estar present en l'acte institucional de lliurament d'Altes Distincions amb motiu de la celebració del 9 d'Octubre. Un acte molt important amb el qual s'obri aquesta jornada festiva però també reivindicativa, com s'ha pogut comprovar en els missatges llançats tant pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra.
Així, davant una gran expectació mediàtica des de primera hora del matí, Pedro Sánchez ha arribat al Palau de la Generalitat a les 10:00 per a participar en l'acte. A la seua arribada ha sigut rebut entre vítors i xiulades, els vítors i aplaudiments de companys de partit i veïns que han anat a rebre-li; però també una sonora xiulada per part de Policies i Bombers que li han llançat diverses reivindicacions.
En els entorns del Palau de la Generalitat es trobaven ambdues manifestacions. En la plaça de Manises es trobava la concentració dels bombers forestals per a criticar el seu descontentament amb el Govern central al no autoritzar est el cobrament de l'augment salarial que tenen signat amb l'empresa Tragsa i amb l'administració autonòmica.
Per la seua banda, Jusapol, el sindicat policial, ha reclamat una equiparació salarial dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat des de la plaça de la Reina. Ambdues xiulades s'escoltaven de fet durant els discursos de l'acte institucional. Tot açò s'ha desenvolupat davant un fort dispositiu policial que envoltava en entorn del Palau de la Generalitat.
Finançament i inversions justes
Dins, es desenvolupava l'acte institucional de lliurament d'Altes Distincions. En ell, Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat, ha pronunciat un reivindicatiu discurs en el qual ha demanat finançament, inversions i solucions al deute: "Finançament i inversions que ara no tenim i que al costat d'un deute impropi ens generen una triple injustícia, una submissió, que pateixen cada dia tots els valencians", ha lamentat Oltra.
Reivindicacions que també llançava Ximo Puig, qui ha aprofitat la presència de Sánchez per a demanar la tan reclamada reforma del finançament autonòmic: "Ho seguirem exigint governe qui governe a Espanya", ha dit el cap d'executiu autonòmic, qui també ha reclamat "inversions equitatives i lleialtat institucional" per a aconseguir l'autogovern i la Constitució.
L'acte ha sigut tancat per Pedro Sánchez, qui ha arreplegat el guant i ha fet referència a aquestes reclamacions encara que sense grans concrecions. El cap de l'executiu central ha fet referència a la necessitat de "consens" per a abordar el dèficit en les infraestructures i també el "just finançament del territori". Ha passat per damunt sobre aquest tema encara que sí ha fet referència a la unitat d'Espanya.
De fet, durant el seu discurs ha posat com a exemple "de la millor Espanya" a la Comunitat, que es construeix "des del diàleg i la suma de voluntats, prevalent la convivència sobre el greuge territorial".
Altes Distincions
En l'acte s'ha fet lliurament de les Altes Distincions que el Consell ha concedit a Carmen Alborch i al dispositiu de l'Aquarius, per l'operació "Esperança Mediterrània", a través de la qual la Generaltiat, el Govern central, institucions i ONGs, coordinats per la Generalitat, van acollir a 629 persones migrants que van arribar al territori valencià en els vaixells Datilo, Aquarius i Orione. Quant a Carmen Alborch, va ser la primera degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València.
Així mateix, el Consell ha concedit la Distinció de la Generalitat als tennistes David Ferrer i Anabel Medina, al Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola, a les rectores Mavi Mestre i Eva Alcón i al València Cf.
El Mèrit Cultural ha recaigut en el Cor Sant Yago pel seu 50 aniversari; en els cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls i Lluís Miquel Campos; la poeta Francisca Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; la historiadora Isabel Morant; la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos pel seu 250 aniversari i el pintor Salvador Montesa.
D'altra banda, la Generalitat ha atorgat el Mèrit científic a la investigadora Guillermina López. El Mèrit empresarial i social ha recaigut en la Fundació la Canyada Blanch; en l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP); en l'empresari valencià Francisco Pons, a títol pòstum, i en la Cooperativa Elèctrica de Vinalesa.
El Mèrit esportiu s'ha concedit al Trinquet L'Esquerrà; a l'esportista d'hoquei herba Lola Riera; a la pionera de la pilota femenina Emilia Gómez; al referent de la pilota valenciana Josep Sanvenancio; i al jugador de bàsquet José Ignacio Genoll. El Mèrit per accions a favor de la igualtat i per una societat inclusiva ha recaigut en la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social; la delegació territorial de l'ONCE per la seua 80 aniversari i en Alexandrina dóna Fonseca Maia, referent històrica de la lluita feminista gitana. El distintiu d'ambaixadora de la Comunitat Valenciana ha sigut atorgat a la il·lustradora Ana Juan. El Premi dels Lletres, de caràcter bianual, es va a lliurar al novel·lista Vicente Muñoz Puelles i el Premi Lluís Vives a la política sueca Cecilia Malmström.