Zacarés: «El sistema educatiu ha de treballar en equip per a eliminar els estereotips de gènere i educar i formar en la corresponsabilitat»
Amparo Zacarés, investigadora de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano de l'UJI i professora de l'IES Balears de València, ha assegurat que «el més important en el sistema educatiu és treballar en equip cada dia per a eliminar els estereotips de gènere», educar i formar en la corresponsabilitat i acostar-se a l'objectiu d'aconseguir una societat més igualitària.
La investigadora i docent ha intervingut en la «Jornada Virtual d'Orientació» de la Universitat Jaume I de Castelló organitzada per la Unitat de Suport Educatiu del Vicerectorat d'Estudiantat i Compromís Social en la qual han participat una seixantena de professorat de l'àrea d'orientació. La vicerectora Inmaculada Rodríguez ha estat l'encarregada de presentar la jornada, en la qual a més de la professora ha participat la coordinadora de la Unitat d'Orientació Preuniversitària, Beatriz Bonet.
Durant la primera intervenció, sota el títol de «Coeducació i cultura de pau amb enfocament de gènere», Amparo Zacarés ha indicat que «és necessari comprendre que la convivència i la mediació han d'incloure un enfocament de gènere, per a evitar els biaixos» perquè «a major desigualtat, major violència de gènere», ha assegurat, per això cal promoure «la creació d'una cultura de centre que inclogui aquest enfocament».
En la seua opinió, «avui dia, és bastant difícil no veure el que ocorre al teu voltant», per això el sistema educatiu i les administracions públiques han d'impulsar una «pràctica coeducativa» basada en la creació d'hàbits que compti amb l'impuls de l'equip educatiu dels centres perquè «és més efectiu que cinc professores o professors repeteixin un missatge que el faci només un cinc vegades al dia».
La cultura de pau, ha explicat Zacarés, va arribar als centres educatius de la mà de la UNESCO, durant la presidència de Federico Mayor Zaragoza, per a establir la pràctica de la mediació escolar com a forma de gestió dels conflictes que es produeixen en aquest entorn. «L'aspecte nou, ha indicat la professora, és que la mediació i la convivència escolar han d'incloure un enfocament de gènere per a no continuar engrandint la desigualtat estructural que ha caracteritzat històricament la relació entre els sexes». Finalment, ha fet referència al programa pilot experimental Coeducacentres i el Women’s Legacy Project.
A continuació, la coordinadora de la Unitat d'Orientació Preuniversitària de la Unitat de Suport Educatiu, Beatriz Bonet, ha comentat diferents aspectes de la transició entre l'educació secundària i la universitat. Per a això ha emprat el portal https://www.uji.es/serveis/use/base/orientacio/webtransiciosecundaria/, un espai web creat per l'UJI en el qual es recull informació i pautes d'orientació de la Prova d'Accés a la Universitat (PAU), les notes de tall, les ponderacions i les accions d'orientació de l'UJI destinades als centres educatius i els recursos materials per a orientadores i orientadors.
La Unitat de Suport Educatiu del Vicerectorat d'Estudiantat i Compromís Social organitza habitualment aquestes jornades dirigides a orientadores i orientadors d'educació secundària, on es tracten diferents temàtiques d'actualitat de l'àmbit de l'orientació i les accions i programes de la Universitat Jaume I dirigits als centres educatius.