elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Volcans sobre la mar: el paradís en la costa de Castelló on naufragaven nombrosos marins

Volcans sobre la mar: el paradís en la costa de Castelló on naufragaven nombrosos marins
  • Aquest arxipèlag desconegut per molts oculta plantes i animals únics en el món

MÉS FOTOS
Volcans sobre la mar: el paradís en la costa de Castelló on naufragaven nombrosos marins - (foto 2)
Volcans sobre la mar: el paradís en la costa de Castelló on naufragaven nombrosos marins - (foto 3)

A tan sols 30 milles de la costa castellonenca es troba un dels seus tresors naturals més ben conservats, les els Columbrets. Un arxipèlag format per un conjunt d'illots de gran bellesa natural perfecte per als amants de la naturalesa i la història a la recerca de llocs únics en els quals desconnectar. Una meravella natural a tan sols un parell d'hores amb vaixell de la capital de la Plana, perfecta per a una escapada en el dia durant la nostra estada a Castelló, que ofereix una gran diversitat d'activitats i plans per a tots els gustos.

Cada grup d'illots que componen l'arxipèlag adquireix el seu nom de l'illa més gran: Illa Grossa, Ferrera, Foradada i Carallot, cadascuna d'elles especial per la seua singularitat.

Illa Grosa, la més gran de totes, és la que alberga el Faro de Columbretes construït entre els anys 1856 i 1860 sota les ordres de la reina Isabel II amb la finalitat de reduir la quantitat d'accidents nàutics que es produïen en la zona a conseqüència de la seua complexa topografia, especialment submarina. Aquesta illa, originàriament amb forma d'anell, sorgeix d'un volcà extint fa milers d'anys. Amb el pas del temps i l'erosió de la mar, té ara forma de ferradura i és l'única illa habitada de totes les que formen l'arxipèlag. De fet, és l'única que es pot visitar en excursions guiades d'entre 1 i 2 hores i que comença amb l'arribada a la Badia de Port Tofiño, refugi en el passat de pirates i contrabandistes.

La Ferrera per part seua, situada més cap a l'oest, està formada per altres quatre illots i dos bancs, i rep el seu nom del color gris metàl·lic de les seues parets naturals. La Foralada està situada més cap al sud-oest, i és famosa pel gran arc natural que exhibeix orgullosa; així com per les nombroses cavitats i forats que la caracteritzen. Tres illots (Llop, Méndez Nuñez i La Pedra Joaquín) i el vaixell Jorge Juan, conformen aquest grup d'illots de bellesa singular.

I, finalment, El Carallot, el grup més al sud de tots és una ximenera volcànica de 32 metres d'altura que deixa sense respiració. Dos illots i 5 bancs pròxims componen aquesta espectacular formació natural a tan sols 56 km de Castelló de la Plana.

Aquest enclavament de gran bellesa natural és, actualment, una Reserva Natural protegida a causa de la seua fragilitat i amb la finalitat de protegir el ric patrimoni natural que alberga. De fet, les Illes Afigures són el paradís dels amants del submarinisme, donada la diversitat del seu fons marí. Abrupte i rocós, com tota zona volcànica, alberga una gran quantitat d'espècies i hàbitats naturals que van des de la llagosta roja a poblacions úniques de gorgonias roges, exclusives del Mediterrani. Hi ha també espècies com nacras, neros, barracudas i rogers, entre altres, que comparteixen espai amb esponges i mantes marines, a més de dofins mulars i peixos llunes. En definitiva, un paradís submergit que pot ser descobert gràcies a la varietat d'empreses especialitzades que ofereixen immersions per a tots els nivells.

Però no sols la mar amaga impressionants tresors. Les illes Columbretes alberguen una apassionant història. En el seu moment, van ser refugi de pirates i contrabandistes, els qui recorrien a elles per a acollir-se després de les seues incursions en el mediterrani, fins a l'arribada dels fareros. De fet, la cova del Tabac, refugi habitual d'aquests, va ser dinamitada a mitjan segle XX pels carabiners perquè es considerava que ací guardaven la mercaderia de contraban. Un lloc de difícil accés i ple de perills. No en va, les els Columbrets eren conegudes també per la important colònia de serps que les habitaven, de #ací l'origen del seu nom (Ophiusa o Colubraria) i que ha deixat la seua petjada en el petroglifo amb forma de serp que hi ha en Illa Grossa, declarat en 2019 Bé d'Interés Cultural pel Ministeri de Cultura d'Espanya.

En definitiva, unes illes fascinants i extraordinàries que bé mereixen una visita durant la nostra estada a Castelló. Un destí que ofereix, a més de meravelles naturals com les els Columbrets, un clima agradable, platges extenses i sostenibles, una deliciosa gastronomia i rica oferta cultural, a més de múltiples plans d'oci i gaudi per a tots els gustos.

Es recomana consultar les condicions de visita a les Illes Afigures en planificar la visita.

Pujar