elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de vint centres participen el concurs «Què fem amb el fem?» de la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de l’UJI

Més de vint centres participen el concurs «Què fem amb el fem?» de la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de l’UJI
    MÉS FOTOS
    Més de vint centres participen el concurs «Què fem amb el fem?» de la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de l’UJI - (foto 2)
    Més de vint centres participen el concurs «Què fem amb el fem?» de la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de l’UJI - (foto 3)

    La Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de la Universitat Jaume I ha lliurat els guardons de la segona edició del concurs «Què fem amb el fem?», en col·laboració amb el Seminari d'Educació Ambiental de Castelló, en què s’han presentat una vintena de treballs (vuit vídeos, sis maquetes o pòsters; quatre còmics i dos relats) de centres de la província de Castelló en les etapes d’infantil, primària i ESO. El jurat ha decidit atorgat dos premis ex aequo per cada categoria, davant la dificultat de triar un únic treball guanyador

    En la categoria d’Infantil, els projectes guardonats han sigut «¿Qué hacemos con la ropa?» i «Juguem als racons sostenibles», dels CEIP Josep Iturbi de Borriana i Errando Villar d’Almassora, respectivament. En l’activitat amb la roba, tutoritzada per la mestra Gloria Alagarda Carratalá, s’han presentat dos vídeos amb les activitats realitzades per 22 alumnes, com la creació de titelles de peces de roba deteriorada (amb la col·laboració de l’alumnat de sisè) i la realització d’una obra d’art amb la roba sobrant. El projecte de racons sostenibles, tutoritzat per la mestra Fresi Jarque Silva, també ha sigut un vídeo on s’ha mostrat el treball que es realitza al llarg de l’any amb la classe d’infantil de 4 anys per ensenyar-los a reciclar, recuperar i reutilitzar diversos materials que després seran usats per jugar i realitzar activitats d’aprenentatge.

    En l’etapa de primària, els treballs guardonats han sigut «Cap a la valorització d’oli brut» i «Salut sostenible» de Torrenova de Betxí i CEIP José Alba de La Vilavella, respectivament. El relacionat amb l’oli, tutoritzat per la mestra Paula Baixauli Soria i amb la participació d’una trentena d’alumnes, ha consistit en l’edició d’un vídeo on s’explica la transformació de l’oli en sabó sòlid, que després han venut per recaptar fons per a una fundació a la qual ajuden. El treball sobre salut, tutoritzat per la mestra Xelo Canós Rius amb la participació de 17 alumnes, ha fomentat el treball cooperatiu en grup per crear un dossier sobre salut sostenible amb les propostes sorgides de la curiositat i les preguntes de l’alumnat, on s’han creat articles d’opinió i contes.

    En la categoria d’ESO, els projectes guardonats han estat «Omplim de vida la placeta» i «La mar de plàstic» de l’IES Politècnic de Castelló de la Plana i la Fundació Privada Divina Providència de Vinaròs, respectivament. El treball en la placeta, tutoritzat per la professora M. Ángeles Sos Rochera amb la participació de 15 alumnes, ha consistit en la instal·lació de diversos elements per atraure les aus a la plaça, com ara menjadors amb envasos de tetrabric, abeuradors amb ampolles de refrescos o reutilitzant ceràmica o hotels d’insectes amb fusta de palets i de caixes de fruita. El còmic sobre plàstic, tutoritzat per la professora Ana Gascón Caudet amb la participació de tres alumnes, descriu l’aventura de tres amics que surten a navegar i es veuen atrapats en una illa de plàstic. Com especialistes en protecció ambiental, química i tecnologia es plantegen descobrir com sortir d’allí i com afecta el canvi climàtic a la natura.

    El jurat dels premis també ha decidit atorgar dues mencions especials al Mater Dei de Castelló de la Plana i al CEIP Rosario Pérez de La Vall d’Uixó pel seu grau d’implicació. El primer ha presentat diverses propostes de còmic, relat i pòster realitzades per l’alumnat d’educació secundària obligatòria, i tutoritzades per les professores Dolores Macías, Rosario Badenes, Marisol Díaz i Patricia Montalvá i el segon ha presentat un treball global de tots els cursos d’infantil i primària que implica més de tres-cents alumnes sota el títol «Què fem amb els embolcalls de l’esmorzar?» tutoritzat per Maria Roser Diago.

    El director de la càtedra, Félix Hernández, ha explicat que «el principal propòsit del concurs és conscienciar les noves generacions de la necessitat de disminuir els residus per protegir el medi ambient i una adequada gestió dels residus» perquè «és ben conegut que caminem cap a un món saturat de fem, rius i mars plens de plàstics, microplàstics, botelles o residus tecnològics i cal ser capaços de reaccionat per a evitar aquest desastre abans que siga massa tard».

    El catedràtic de Química Analítica ha indicat que des de la càtedra «som conscients de la importància d’aquest tema per al nostre present i el futur i per això volem aportar el nostre granet de sorra amb un concurs per l’alumnat més jove». També ha destacat la implicació de l’alumnat, professorat i centres en el concurs perquè «ens hauria agradat premiar a tothom perquè ho mereixeu, i al jurat li resulta complicat decidir a qui concedir els premis» i ha agraït a l’empresa Ecoembes la seua col·laboració i la donació d’alguns dels obsequis per als projectes guanyadors.

    Pujar