La Universitat Jaume I reuneix més de 300 assistents en el «Dia de la Persona Emprenedora»
En la jornada s'ha presentat l'oferta de programes d'emprenedoria de la Universitat
La Universitat Jaume I de Castelló ha celebrat, amb una gran afluència de públic, el «Dia de la Persona Emprenedora», una jornada que ha tingut com a objectiu principal promoure l'emprenedoria entre la comunitat universitària.
L'esdeveniment ha sigut organitzat per Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, i la Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge, entitats promotores d’UJI Emprèn OnSocial, el programa de creació d'empreses dirigit a la comunitat (alumni, estudiants, professors i personal d'administració i serveis), que obri del 4 al 18 d’octubre la inscripció de la seua sisena edició.
La inauguració de la jornada l'ha realitzada el vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo. En la taula li han acompanyat la directora d'Innovació i Emprenedoria de l'UJI, María Luisa Flor i el director d'Espaitec i gerent de la Fundació General de la Universitat Jaume I, Juan Antonio Bertolín.
David Cabedo ha destacat en la seua intervenció «la clara aposta de l'UJI per l'emprenedoria i la innovació. La universitat compta amb un itinerari que abasta formació en emprenedoria, adquisició de soft skills en innovació i ajudes per a la creació d'empreses que després desenvolupen el seu negoci a Espaitec». El vicerector ha subratllat que «l’estudiantat que participe en aquests programes podrà després accedir al certificat de competències emprenedores que, des de fa ja diversos anys, emet la Universitat».
Per la seua part, María Luisa Flor ha exposat els programes de suport a les persones emprenedores que actualment ofereix l'UJI, al costat de les ajudes econòmiques a l'emprenedoria que pot sol·licitar la comunitat universitària. També ha ressaltat UJILab Innovació, un programa institucional que impulsa els projectes innovadors d'equips multidisciplinaris liderats per estudiantat matriculat en qualsevol titulació de grau o màster de la Universitat Jaume I. En l'actualitat, s'han format els següents equips: UJI Motorsport, UJI-Hand, UJI Electric Racing Team i UJI Robotics Team.
Juan Antonio Bertolín ha recalcat «el valor dels programes d'emprenedoria que ofereix l'UJI a tota la comunitat universitària, especialment UJI Emprèn OnSocial, ja que donen la possibilitat de poder evolucionar d'una idea a un projecte empresarial concret i viable», i ha presentat als emprenedors convidats a la jornada, al CEO i cofundador de NARIA, Kilian Zaragozá; i al divulgador científic i fundador de Quantum Fracture, José Luis Crespo.
NARIA (Nadie Sin Su Ración Diaria)
El CEO i cofundador de NARIA, Kilian Zaragozá, ha explicat en què consisteix Naria, una eina que digitalitza el sistema de donacions d'aliments i afavoreix la inclusió social de les persones que pateixen la necessitat de rebre l'ajuda alimentària, un dels projectes guanyadors de la primera edició del programa d'emprenedoria UJI Emprèn OnSocial.
Kilian Zaragozá ha ressaltat que «el projecte està format per un equip de 19 persones que des de fa cinc anys que es va iniciar ha ajudat a més 73.000 persones en tota Espanya» També ha indicat que «emprendre no és fàcil i requereix d'esforç, resiliència, perseverança, il·lusió, neutralitat, i sobretot, de tindre una actitud positiva enfront de les adversitats».
QUANTUM FRACTURE
La jornada ha finalitzat amb la participació de l'emprenedor, youtuber i fundador de Quantum Fracture, José Luis Crespo, qui ha comptat la seua experiència en crear la seua plataforma de divulgació científica i com va aplicar de manera innovadora els seus coneixements en física en la seua posada en marxa.
D'altra banda, José Luis Crespo ha fet un repàs des que va començar a estudiar Física en la Universitat Autònoma de Madrid fins que va crear el seu propi canal de Youtube en 2017, el qual té prop de tres milions de subscriptors. Per a aconseguir aquest èxit, ha indicat que «la premissa més important, quan fas divulgació científica, és el rigor», i ha afegit que «actualment Quantum Fracture ho componen set persones, entre els quals es troben guionistes, documentalistes i equip de producció».
El «Dia de la Persona Emprenedora» és una iniciativa que compta amb el suport de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.