elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Troballa històrica en un poble de Castelló: el forn metal·lúrgic més antic de la Comunitat Valenciana

Troballa històrica en un poble de Castelló: el forn metal·lúrgic més antic de la Comunitat Valenciana
  • Este forn metal·lúrgic data del segle VII abans de Crist

El treball que porta desenvolupant molts anys el Servici d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP) en el Jaciment de la Muntanya Calvari de Montán continua traient a la llum sorprenents restes pertanyents a l'Edat del Ferro. De fet, fruit de la campanya d'excavacions per a recuperar este jaciment, acaben de descobrir el forn metal·lúrgic més antic de la Comunitat Valenciana, del segle VII abans de Crist.

Estos treballs són fruit de l'acord entre l'Ajuntament de Montán i la Diputació de Castelló per a conéixer i posar en valor este importantíssim jaciment històric no sols a nivell, local o provincial, sinó a nivell autonòmic i nacional. De fet, la troballa d'este forn s'ha produït durant les tasques de neteja per a la consolidació de les estructures existents en el Jaciment Arqueològic Muntanya Calvari.

Les persones que porten treballant en estes tasques de recuperació des d'inicis de maig han desenterrat el que seria el forn metal·lúrgic més antic a nivell autonòmic i que estaria destinat a fondre bronze i a reduir el ferro.

Sergio Fornas, alcalde de Montán, s'ha mostrat “gratament sorprés amb estes noves troballes, que demostren la importància d'este jaciment del segle VII abans de Crist i de continuar treballant en ell per a traure a la llum tota la riquesa que encara no hem descobert. Per això és necessari continuar treballant i invertint en este espai per a augmentar els nostres coneixements sobre eixa època de la història, de Montán i de la província de Castelló, i per a això ara es fa més indispensable que mai l'ajuda de la Generalitat, perquè reforce el treball que estem fent tant l'Ajuntament com la Diputació”.

Estes ajudes podrien permetre descobrir tota la muralla, consolidar-la en part i aconseguir que este espai siga un atractiu més per a visitar tant Montán com la comarca de l'Alt Millars. I és que este jaciment de principis del segle VII a. C. coincidix amb la introducció d'objectes de ferro en les nostres terres.

A més de traure a la llum este forn metal·lúrgic, l'equip del SIAP ha documentat les estructures del tancament del poblat en el seu vessant sud mitjançant una sèrie d'aterrazamientos que fan les vegades de muralla. L'equip que duu a terme estos treballs està coordinat per Amparo Barrachina i Manuel Burdeus.

És ja la décimosegunda temporada d'excavacions

Cal recordar que la primera setmana de maig va començar la nova temporada d'excavacions per a recuperar l'històric jaciment de la Muntanya Calvari, que data de l'Edat del Ferro. Estos treballs es desenvoluparan al llarg dels mesos de maig i juny.

El principal objectiu d'esta temporada de treballs, que és ja la dotzena, és excavar i consolidar la zona dels quatre habitacles destinats a magatzems comercials. Però també treballaran per a continuar delimitant la zona de la muralla i per a senyalitzar on estaven les torres, així com l'entrada a l'edifici.

Sergio Fornas, alcalde de Montán, ha assegurat que “perquè el ritme d'estes excavacions avance adequadament i el jaciment de la Muntanya Calvari puga ser una referència, és important que tothom tinga clar que és un referent del patrimoni de la nostra província. I per això volem posar-ho en valor, ja que és important que tant els veïns del poble, com les persones que viuen a la província de Castelló i en el nostre entorn més pròxim, puguen visitar este jaciment i se sensibilitzen sobre la importància del que tenim i de la necessitat de conservar-lo adequadament”.

En este sentit, des de l'Ajuntament de Montán confien que, a partir d'ara, la Generalitat s'unisca també als treballs per a potenciar el jaciment de la Muntanya Calvari, de la mateixa forma que el porta fent moltes campanyes ja la Diputació de Castelló a través del Servici d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques.

Treball de coordinació amb el SIAP de la Diputació

De fet, a mitjan abril van mantindre una reunió per a coordinar la campanya d'excavacions que s'acaben de posar en marxa en el jaciment de la Muntanya Calvari i establir les bases de cara a posar en valor les restes arqueològiques que s'estan recuperant i que són de l'edat del Ferro.

Amb eixe objectiu, l'alcalde de Montán, Sergio Fornas, va mantindre una reunió amb Alejandro Clausell, diputat de Cultura, Castells, Patrimoni Cultural, Restauració Arqueologia i Impremta, màxim responsable del Servici d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP) de la Diputació de Castelló. Al costat d'ells van estar Arturo Oliver, director del SIAP, i Amparo Barrachina, tècnic del SIAP i directora de les excavacions de la Muntanya Calvari, a més de Maribel García, assessora de Cultura, i Reyes Silvestre, directora de Col·leccions de la Diputació.

Cal tindre en compte que esta important recuperació que porta desenvolupant diversos anys el SIAP no sols inclou este treball de camp, sinó que al llarg de l'any realitzen estudis detallats de tot el trobat, per a catalogar-lo i després poder entendre i interpretar arran de les troballes la importància estratègica d'este jaciment, clau en els intercanvis comercials entre les gents del litoral i de l'interior en l'Edat del Ferro.

Exposar part del material en el Museu de Belles Arts

L'Ajuntament de Montán i la Diputació de Castelló han estat plantejant ja la importància d'establir una relació i coordinació més directa entre els responsables del jaciment, els del Museu de Belles Arts de Castelló, que albergarà gran part de totes les restes trobades en la Muntanya Calvari, i els de l'espai situat en les criptes del propi Convent dels Pares Servitas, en els quals l'Ajuntament de Montán té previst habilitar un museu.

A més, està previst que hi haja una sala dedicada al jaciment de l'Edat del Ferro de la Muntanya Calvari, per la qual cosa es treballarà perquè es coordine l'exposició en el Museu de Belles Arts del material del jaciment allí depositat, amb les visites guiades a la Muntanya Calvari i, d'altra banda, amb l'exposició que s'habilite en el futur Museu de Montán.

D'altra banda, l'Ajuntament de Montán, tenint en compte que este jaciment està catalogat com a Bé d'Interés Cultural, treballarà per a aconseguir una major col·laboració i implicació de la Generalitat Valenciana i així que puga ajudar a consolidar i delimitar la zona de la muralla, que permetria convertir el jaciment de la Muntanya Calvari en un verdader museu a l'aire lliure.

Cal tindre en compte que el Servici d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló és un organisme científic creat l'any 1975, els objectius del qual estan centrats en la investigació, protecció i divulgació del patrimoni arqueològic de les diferents comarques castellonenques, així com en l'assistència tècnica en temes arqueològics als diferents municipis de la província.

Des dels seus inicis, ha desenvolupat nombrosos programes d'investigació, mitjançant una intensa activitat de camp que comprén la planificació i organització de prospeccions i campanyes d'excavacions arqueològiques, així com intervencions urbanes en diferents municipis.

Esta activitat implica l'estreta col·laboració amb diverses universitats d'Espanya, museus i altres Institucions d'investigació en diversos aspectes relacionats amb l'activitat arqueològica, les anàlisis específiques de laboratori o en pràctiques formatives dels alumnes.

Jaciment datat entre els anys 650 i 600 abans de Crist

El jaciment és un poblat de carrer central datat a mitjan segle VII abans de Crist i els materials recuperats indiquen que es tracta d'un poblat d'entre els anys 650 i 600 abans de Crist.

Sergio Fornás, alcalde de Montán, ha destacat que “són molts anys els que portem treballant per a posar en valor este important llegat històric tant per al poble com per a tot l'entorn del Millars. Una vegada acabats estos treballs es complementaran amb part del jaciment que és visitable i treballarem amb l'objectiu que es convertisca en un reclam per a atraure visitants al poble”.

L'Ajuntament, aprofitant que ja hi ha una part consolidada perquè es puga visitar, ha organitzat una ruta circular i així conéixer com era el poblat i com vivien els seus pobladors. Es pot concertar visites guiades per a grups cridant a l'Oficina de Turisme de Montán, al telèfon 644646835.

MÉS FOTOS
Troballa històrica en un poble de Castelló: el forn metal·lúrgic més antic de la Comunitat Valenciana - (foto 2)
Troballa històrica en un poble de Castelló: el forn metal·lúrgic més antic de la Comunitat Valenciana - (foto 3)
Troballa històrica en un poble de Castelló: el forn metal·lúrgic més antic de la Comunitat Valenciana - (foto 4)
Pujar