elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
TURISME COMUNITAT VALENCIANA

Tresors ocults a la província de Castelló: els museus que has de conéixer

Tresors ocults a la província de Castelló: els museus que has de conéixer
  • Els museus són espais que combinen història i patrimoni, i són el llegat que ens van dixar els nostres avantpassats

La província de Castelló atresora un ric patrimoni històric i arqueològic. Des dels primers vestigis de l'Edat de Pedra fins als imponents monuments de l'època romana, passant per les belles construccions medievals i el llegat cultural de l'època musulmana, la regió oferix una infinitat de tresors per a descobrir.

Este patrimoni es troba en nombrosos museus o jaciments arqueològics que estan oberts al públic per a conéixer el llegat que van deixar els avantpassats.

L'estiu és un temps propici per a conéixer la història local però també la dels municipis veïns que, amb el tràfec dia a dia, és moltes vegades impossible visitar-los.

Elperiodic.com t'acosta els museus de quatre poblacions de la província de Castelló, tant de platja com d'interior. Es tracta de diverses experiències que no et deixaran indiferent.

Museu del Taulell Manolo Safont. Onda

Este museu conserva, fruit d'una gran labor de presevación des de la seua fundació en 1968, unes excel·lents col·leccions de ceràmica d'aplicació arquitectònica valenciana.

Els fons del Museu del Taulell, xifrats en al voltant de 30.000 objectes, abasten des d'època clàssica a l'actualitat, destacant-se les col·leccions d'azulejería dels segles XIX i XX, així com els objectes etnològics industrials i les sèries

  • Adreça: carrer París s/n

Museu Molí de la Reixa. Onda

El Molí de la Reixa - OndaNatura és un centre que la seua temàtica gira entorn als molins, l'aigua i la naturalesa d'Onda, situada en el cor del Paratge Natural de la Serra d'Espadà. A través d'este museu descobriràs el funcionament dels molins, trobant-se en el propi centre un d'ells conegut com el Molí de la Reixa, edifici del s. XVII, encara que el seu origen medieval li remunta a l'època musulmana.

Testimoni de l'època industrial del segle XVII ha sigut el “Molí de la Reixa”, edifici situat als afores de la població i que va ser declarat Monument Històric Artístic a l'agost de 1978 i Bé d'Interés Local a l'octubre de 1982.

  • Adreça:  carrer La Cosa s/n

Museu d'Història i Arqueologia Local. Onda

El Museu d'Arqueologia i Història Local  està situat en l'albacar o plaça interior del Castell de les 300 Torres d'Onda. Esta part de la fortificació musulmana era l'avantsala de l'Alcazaba i en ella se situaven la caserna, els pavellons dels oficials, el cos de guàrdia, el forn, l'aljub,  el depòsit de comestibles i quatre torres avançades.

  • Adreça: carrer Jaén s/n

Museu de la Mar. Castelló de la Plana

Este museu presenta una exposició permanent on es reflectixen la imaginació i intel·ligència dels pescadors per a poder subsistir en el món de la pesca. Amb este museu es contribuïx a la difusió i conservació de les arrels i es posa en valor l'important paper de la pesca en el patrimoni etnològic de Castelló.
En este espai visitable es mostren peces i fotografies relacionades amb l'activitat pesquera en el port de Castelló i les illes Columbretes.

  • Adreça: carrer de Joan d'Àustria, 18B

Aula-museu Torre dels Alçaments. Castelló de la Plana

Els vestigis de la «Torre dels Alçaments» es troben actualment en una aula-museu subterrani, amb accés per la Plaça de les Aules. Descoberta recentment, les seues restes han sigut rehabilitats. Són els únics vestigis significatius de la fortificació medieval de la ciutat. La secció de torre conservada correspon a la base d'un dels portals del recinte emmurallat de Castelló, datat en el s.XIV.

També s'exposa una mostra de restes de diferents èpoques trobats durant les excavacions i exposicions temporals, generalment d'artistes castellonencs. Per a ser visitada cal sol·licitar-ho prèviament.

  • Adreça: plaça de les Aules

Museu Etnològic. Castelló de la Plana

L'edifici que alberga el Museu d'Etnologia de Castelló és una típica casa senyorial del Castelló del segle XVIII, estructurada en planta baixa i tres pisos. Des de 1931 va ser la seu de la Societat Castellonenca de Cultura i en 1932 es van definir en este lloc Els Normes de Castelló, un conjunt de normes per a la unificació ortogràfica de la llengua valenciana.

Com correspon a tot museu etnològic, el de Castelló respira orígens, costums i tradicions arrelades a la nostra ciutat per tots costats.

Per a visitar el museu, es pot realitzar una visita autoguiada a través dels panells expositius disponibles o concertar una visita guiada enviant un correu electrònic a info@mucc.es o trucant al telèfon 683 545 542 (de dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 h).

  • Adreça: carrer Cavallers, 25

Museu d'Història Militar. Castelló de la Plana

El Museu d'Història Militar de Castelló abasta els esdeveniments històric-militars ocorreguts a la província de Castelló, així com aquells esdevinguts en altres llocs més llunyans en els quals els castellonencs van tindre un protagonisme destacat.

En ell s'exposen al voltant d'un miler de peces i en els magatzems es conserven altres 4.500.

El recorregut històric-militar de l'exposició comença amb la defensa de la costa castellonenca entre els segles XVI i XIX, passant per tots els conflictes bèl·lics que van comptar amb la participació de castellonenques, fins a arribar a les missions humanitàries i de pau en les quals estos també van prendre part.

També es troben exposades les unitats militars de les Forces Armades (Armada, Exèrcit de l'Aire i de Terra) que han tingut seu a la nostra ciutat, així com el seu armament, equip i material, i s'oferix informació sobre personalitats militars de rellevància de la zona i d'aquarteraments a la província castellonenca.

  • Adreça: carrer PI, número 76

Museu d'Art Contemporani. Castelló de la Plana

L'Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) s'inscriu dins d'una sèrie d'actuacions realitzades per l'Institut Valencià de Cultura amb la finalitat de promocionar i impulsar la vida cultural de la ciutat.

L'EACC pretén ser un centre de confluència de corrents estètics i culturals contemporànies, un lloc per a propiciar una actitud participativa i compromesa, tenint com a objectiu el coneixement i el qüestionament de la pròpia època.

Està constituït per tres espais clarament diferenciats: l'Espai Didàctic, que consta d'una sala destinada a l'arxiu de la documentació, i d'una altra sala per a la realització de tallers oberts al públic; l'Espai Donar, on es programen concerts en els quals té cabuda tota expressió musical contemporània, i l'Espai Cinema, que oferix a la seua sala de projeccions cicles temàtics i trobades entre cineastes i artistes del vídeo.

  • Adreça: Carrer de Prim, s/n

Museu Municipal d'Almassora

El Museu d'Almassora es va obrir al públic l'octubre de 1995. Va nàixer des de l'òptica de l'educació, per a donar a conéixer l'arqueologia a la gent de la localitat, acostar part de la nostra història i mostrar els estudis del passat com a resultats del present.

És també un centre de muses, on les peces exposades han sigut creades per i per a l'home; en este cas, el pas dels anys, les han convertides en riqueses, en patrimoni local, en obres d'art. Unes peces que han passat de simples objectes quotidians, fa 2.600 anys, a verdaderes joies artístiques.

  • Adreça: Carrer de Sant Vicent (carrer Major), número 47

Museu d'Orpesa

Situat en ple Barri antic d'Orpesa, té com a objectiu la difusió i posada en valor del patrimoni històric local, en un espai dinàmic de coneixement i reflexió.

Orpesa té una ubicació estratègica entre l'antic pas de comunicació i la Mar Mediterrània, la qual cosa ha condicionat la seua història i arquitectura: torres guaites, castell, fortificacions,... construccions que formaven part en el passat d'una extensa xarxa de gran valor patrimonial, que ha arribat als nostres dies com a testimoniatge dels diferents atacs que va patir la població al llarg de segles, alguns d'ells per part de personatges històrics molt coneguts, com són Barba-rossa, pirata molt temut en l'Edat mitjana, o el Mariscal Suchet, oficial de les guerres napoleòniques del segle XIX.
El visitant podrà conéixer a través de maquetes, audiovisuals i restes arqueològiques la història d'Orpesa, i establir vincles amb el passat de la localitat, la seua identitat i les seues arrels.

  • Adreça: plaça de l'Església, 6

Museu del Naip. Oropesa

En este museu trobarem ni més ni menys que 5.000 baralles diferents. Es troba en ple barri antic, en un edifici del carrer Hospital amb una façana de pedra vista molt fàcilment recognoscible.

L'element que més destaca d'este museu és la baralla de  cartes més gran del món certificada amb el Rècord Guinness. Este element pesa uns 14 quilos i mesura quasi un metre.

Algunes baralles estan dissenyades per grans dissenyadors com a Àgata Ruiz de la Prada, Max Aub, Mingote, Serfín o Ortuño, entre altres, que han creat baralles que es podran contemplar en el  Museu del Naip.

  • Adreça: carrer Hospital, 1

 

Pujar