elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Trenco reclama més transparència i descentralització a la Diputació en el ple de l'estat de la província

    «Compromís es va marcar al inici de la legislatura uns objectius d'allò que havia de ser la tasca de la Diputació: per una banda, vigilar les ajudes i els serveis que s'ofereixen als municipis menuts, que en Castelló són la majoria; per un altra, millorar l'eficàcia dels serveis i que estos arriben a tots, I en eixe camí anem a seguir».

    Eixe és el resum que ha fet el portaveu de Compromís sobre l'estat de la província, un debat que cadascun dels grups ha centrat en un aspecte diferent. En el cas de Xavier Trenco, ha reclamat a la Diputació la descentralització a l'hora de prendre decisions i «aproximar així als ciutadans a la institució».

    Trenco ha desgranat algunes de les propostes que ha fet la formació en el que portem de legislatura: transport adaptat al món rural, potenciació del turisme rural, ajudes per potenciar el bens culturals i patrimonials com a recurs turístic, les unitats de respir per a tots els pobles, horts socials en terres propietat de la Diputació i desfibril·ladors a tots els municipis. «L'objectiu és acabar amb les situacions de desequilibri, que els ciutadans perceben de forma molt negativa», ha manifestat el diputat de Compromís. Segons ell, eixe malestar «s'intensifica si es constata que eixos desequilibris són per reforçar al partit que té el poder en el municipi mentre el poble del costat té unes necessitat iguals o majors i no se li dóna suport. Això, senzillament, s'ha d'acabar».

    Trenco ha demanat a la Diputació més transparència per acabar amb aquests desequilibris entre pobles i ha posat com exemple el cas de Peníscola que rep 350.000 euros per a la seua programació cultural, «la mateixa quantitat que s'han de repartir la resta dels 135 pobles».

    Per al portaveu de Compromís «la mancomunitat de serveis o comarcalització, és el camí que defensa Compromís. I ho demostren els resultats de les poques estructures d'aquest tipus que tenim a les comarques de Castelló. Els serveis socials, on la Diputació ha defensat eixe paper coordinador és un bon exemple. Encara que la major part dels recursos vénen de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la tasca de la diputació en l'organització d'àrees d'actuació, és molt positiva».

    Trenco ha insistit en que «aquesta tasca de coordinar millor, de descentralitzar la presa de decisions i aproximar-nos més als pobles i sobretot als mes menuts es l'assignatura pendent. Compromís ho té clar: les mancomunitats i les comarques són la nostra Diputació. Esta clar que vostés tenen un altra línia política, que el model seu i el nostre és diferent i no volen perdre el control sobre els serveis que els mateixos pobles haurien de poder gestionar-se. Això és el que crea greuges comparatius i malestar».

    Per concloure, el portaveu de Compromís ha assegurat que «les Diputacions són un anacronisme ineficaç perquè són un òrgan de gestió de serveis per a 135 municipis que no participen de les decisions que es prenen des del govern provincial. Per això, les nostres Diputacions són les comarques i mancomunitats. Eixa serà una de les línies de treball que continuarem defensant i argumentant des del Grup Compromís perquè la utilització d'aquesta institució per fer política, i més concretament, contrapès a la Generalitat, no la entenem des de la perspectiva de la nostra funció».

    Pujar