Una tesi proposa la utilització d’estudis computacionals per avançar en el disseny racional de nanomaterials innovadors
La tesi de la doctoranda Marisa Carvalho de Oliveira defensada a la Universitat Jaume I (UJI) el dia 18 de juliol exposa la utilització de mètodes computacionals per tal d’afavorir el disseny i síntesis més eficients de materials amb interès industrial. En aquest treball s’inclou la convergència entre les dades experimentals i les obtingudes de manera computacional de diferents òxids ternaris complexos, obrint el camp a l’estudi computacional d’aquests tipus de compostos.
Les simulacions computacionals realitzades estan basades en mecànica quàntica i complementen els resultats experimentals, així com permeten comprendre’ls a nivell atòmic. L’ús conjunt i la comparació de resultats teòrics i experimentals ens poden ajudar a plantejar-nos altres experiments i simulacions que ens permeten augmentar encara més el nostre coneixement i, inclús ens poden obrir el camí a resoldre problemes on els experiments no poden fer-ho. El treball interdisciplinar inclòs a aquesta tesi posa en conjunt l’estudi teòric i experimental de les propietats de diferents òxids ternaris complexos, compostos inorgànics formats per tres elements químics, un dels quals és l’oxigen, i que són clau per a l’elaboració de certs materials d’interès industrial. Els resultats obtinguts són de gran utilitat per a la teoria i experimentació en ciència de materials i nanotecnologia.
La tesi ha sigut cotutelada per Juan Manuel Andrés Bort, catedràtic del Departament de Química Física i Analítica de l’UJI, Lourdes Gracia Edo, professora de la Universitat de València i Elson Longo da Silva, professor de la Universidade Federal de São Carlos (UFSCar) i finançada pel Programa Santiago Grisolia de la Generalitat Valenciana. El treball forma part de la línia de recerca centrada en estudis «ab initio» de les síntesis morfològiques en materials de l’estat sòlid i s’emmarca dins d’una col·laboració de quasi 30 anys entre el grup de Química Teòrica i Computacional de l’UJI i el Centro de Desenvolvimento de Materiais Funcionais (CDMF) de la UFSCar.
El tribunal internacional format per Mònica Calatayud i Antonino, professora de la Sorbonne Université, Rosa Llusar Barelles, professora de la Universitat Jaume I Paula Fabiana dos Santos Pereira Lima, professora de la Universidade Federal de São Carlos, li ha atorgat la nota d’excel·lent cum laude.