Una tesi de l’UJI explica la desigualtat de gènere en els consells d'administració de les empreses cotitzades europees
La tesi internacional «Tan cerca, tan lejos: equilibrio en los consejos de administración de las empresas europeas» defensada per Eva Tobías Olarte en la Universitat Jaume I aborda un tema de candent actualitat, el desequilibri en l'accés de les dones al poder econòmic, inclós en l'agenda política i econòmica de les societats occidentals com a qüestió democràtica i de rendiment empresarial.
L'estudi evidencia el bloqueig que existeix en les empreses de la Unió Europea per a l'accés de les dones als llocs de decisió, confirmant-se que la igualtat formal segueix sense convertir-se en real. Per això, l'autora proposa actuar amb prestesa i determinació, mitjançant la implementació d'accions positives com les quotes complementades amb la promoció d'altres mesures no legislatives, com la revisió dels procediments de gestió empresarials i la promoció de mesures dedicades a un repartiment equilibrat del poder econòmic.
La doctoranda realitza un recorregut del marc normatiu en matèria d'igual en la presa de decisions econòmiques que posa de manifest que malgrat l'elaboració d'una política comuna, els paises de la UE no han arribat a un consens sobre la fixació d'objectius relatius a la presència equilibrada de dones i homes en els consells d'administració i aquesta falta d'harmonització europea conducte a una gran varietat de normatives nacionals organitzades a partir de múltiples criteris.
Tobías destaca que existeixen tres barreres clau que frenen les carreres femenines (estereotips de gènere, responsabilitats familiars i cultura empresarial), així com una demanda recurrent de proves i de raons per prendre mesures oportunes que alimenta certa inèrcia. Per això qüestiona la pertinència de les accions positives quant a la presència equilibrada de dones i homes en els llocs de responsabilitat empresarials i advoca per la implementació de quotes, conjugada amb la promoció d'accions empresarials voluntàries amb la finalitat de millorar els procediments d'accés de les dones al poder econòmic.
La tesi ha estat codirigida per les professores Mª Isabel Horta Viesca, de la Universidad d'Oviedo i Mª José Senent Vidal, de la Universitat Jaume I. El tribunal avaluador ha estat format per Júlia Sevilla Merino de la Universitat de València (presidenta), Amalia Rodríguez González de la Universitat de Valladolid (secretària) i Soline Blanchard de la Universitat de Lausanne.