Una tesi doctoral de l'UJI proposa un model de ciutats sostenibles per a la tercera edat
La doctoranda de la Universitat Jaume I Fatiha Kouidmi ha defensat la tesi amb menció internacional titulada «Evaluación de la vulnerabilidad del espacio público para lograr ciudades más inclusivas para las personas mayores. Estudio de caso» en la qual dissenya un model urbanístic a Castelló per a la tercera edat. El treball de recerca, dirigit per les professores María José Ruá i María Raquel Agost, s'ha emmarcat en el programa de doctorat Desenvolupament Local i Cooperació Internacional de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de l’UJI.
L'objectiu principal de la tesi doctoral de Fatiha Kouidmi ha sigut dissenyar un model d'avaluació de la vulnerabilitat de l'espai urbà públic que se centre en les necessitats de les persones majors per a promoure la seua inclusió, a partir d'un estudi de cas d'una zona urbana vulnerable.
Actualment, l'envelliment s'ha convertit en un problema en molts països a causa de les dificultats d'accés als espais públics, especialment en les àrees més vulnerables. Aquest desafiament ha de ser superat mitjançant la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible, a través de l'onzena meta dels ODS de l'Agenda 2030: «Fer ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles».
El model que proposa l'egressada del Màster de Cooperació al Desenvolupament i acabada de doctorar per l'UJI es basa en indicadors d'avaluació. D'altra banda, considera diferents dimensions i àrees incloent-hi qüestions urbanístiques, arquitectòniques, econòmiques i socials. Aquest model es va aplicar a l'àrea d'estudi situada en el Districte Administratiu centre del municipi de Castelló de la Plana, en concret, en les seccions censals 5005 i 5013.
L'aplicació de la proposta ha permés avaluar indicadors de vulnerabilitat dins de l'espai públic a fi d'afavorir la inclusió de les persones majors. Es calculen índexs parcials, per dimensions i àrees, així com un índex global, que té en compte de manera integral totes elles. El model de la doctora de l'UJI pot ajudar a prendre decisions de planificació urbana per a ciutats sostenibles cap a ciutats amigables amb les persones majors. En el futur, la iniciativa podria servir com a referència perquè tots els municipis planifiquen les seues ciutats d'una manera sostenible.