Els suïcidis i l'habitatge, les grans preocupacions de l'Església a Castelló
Casimiro López ha fet una crida als polítics per a “treballar junts perquè les famílies visquen en dignitat”
El Bisbe de la Diòcesi de Segorbe-Castelló, Casimiro López Llorente, ha posat èmfasi en els problemes d'habitatge als quals s'enfronta la societat durant la presentació de la memòria 2022 de Càritas Diocesana.
Per al Bisbe, “la por a l'ocupació i la inseguretat jurídica” ha frenat que els fidels hagen respost al projecte Betania impulsat des de la diòcesi amb motiu del 775 aniversari de la seu episcopal a Segorbe.
López Llorente ha assegurat que “hi ha bona voluntat per a cedir propietat en lloguer” però també hi ha “por al fet que es convertisquen en ocupes”. En aquest sentit, el bisbe de Segorbe-Castelló ha animat als fidels a sumar-se a aquest projecte amb “la seguretat que Càritas està darrere”.
Cal assenyalar que Betania és un projecte d'habitatges de lloguer social que finança Càritas Diocesana per a promoure l'accés a un lloguer raonable per a les persones amb uns ingressos mínims, a través de la mediació d'un lloguer per part de l'entitat social de l'església catòlica.
“Treballar amb unes certes lleugereses a abordar aquest tema social no ajuda a resoldre el problema de l'habitatge, sinó que l'acreixerà”, ha afirmat el Bisbe, qui ha realitzat una crida als polítics perquè “en lloc de dificultar, treballem junts perquè les famílies visquen en dignitat”. Per a Casimiro López aquestes paraules “no són una crítica”, sinó un crit d'atenció.
Actualment, a través del projecte Betania ja hi ha un habitatge contractat i dos en converses, encara que es tracta de dades molt llunyanes a les expectatives marcades des de Càritas Diocesana, segons ha destacat el seu director, Francisco Mir, qui ha comparegut al costat del Bisbe i al Delegat Episcopal de Càritas, Sergio Mendoza, a la Casa Sacerdotal “Llar Natzaret” de la capital de la Plana.
Per a Mir, “la legislació no va en la direcció que nosaltres volem”, en referència a la norma sobre habitatge aprovat recentment.
Augment dels suïcidis
Així mateix, Casimiro López ha assegurat que “la malaltia mental ens ha d'alarmar” sobretot per l'augment dels suïcidis i que “cada vegada siguen més joves”. Per al Bisbe aquests comportaments es deuen a la “falta del sentit de la vida. Estem malalts com a societat” pel que la gent ha d'entendre que “en les parròquies senten que hi ha algú que es preocupa”.
Memòria Càritas Diocesana 2022
Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló, en l'acte de transparència i rendició de comptes presentant la seua Memòria de 2022, constata que l'ocupació és un mecanisme inclusiu necessari però no suficient i que l'habitatge és un dels elements centrals que determinen les condicions de vida de les famílies.
Tot això, constata, una vegada més, que els vaivens econòmics i les crisis afecten a totes les capes socials, però especialment a les més vulnerables, segons han indicat durant la presentació de la memòria 2022.
En aquest sentit han indicat que “l'habitatge s'ha convertit en un pou sense fons de les famílies i que les polítiques socials han d'afegir aquesta problemàtica com un dels drets bàsics, al costat de l'educació, sanitat i les pensions”.
Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló en xifres
29.561 persones es van beneficiar, en 2022, dels diferents serveis de Càritas Diocesana, un 16% més que en 2021.
Càritas va destinar en la Diòcesi més de 6 milions d'euros en 2022 per a l'atenció de les persones més vulnerables.
El 49% dels recursos aplicats es van destinar a atenció social, principalment a lloguers, alimentació, subministraments i orientació i formació per a la cerca d'ocupació.
Mentrestant, 1.776 persones van realitzar donacions econòmiques durant 2022 i 863 componen el voluntariat de Càritas Diocesana.
Les 89 Càritas Parroquials atenen les necessitats de les persones més vulnerables en tota la Diòcesi, des de grans municipis als més xicotets.