elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els socis internacionals de REMEB avaluen a Noruega els últims resultats del projecte

Els socis internacionals de REMEB avaluen a Noruega els últims resultats del projecte
    MÉS FOTOS
    Els socis internacionals de REMEB avaluen a Noruega els últims resultats del projecte - (foto 2)

    Els onze socis internacionals del projecte REMEB, iniciativa cofinançada pel programa europeu Horitzó 2020 i liderada per FACSA, han viatjat a Noruega per a avaluar els últims resultats dels seus treballs en la seua última reunió semestral. Aquesta trobada ha servit per a posar en comú els avanços aconseguits en la implantació, desenvolupament i validació d'un biorreactor de membranes ceràmiques per a la reutilització d'aigües residuals en l'àmbit urbà i industrial.

    El projecte REMEB, que va arrancar al setembre de 2015 amb diversos objectius i moltes expectatives, arriba a la seua fi aquest pròxim mes d'agost després de més de 30 mesos de treball. Durant aquest temps, s'han desenvolupat membranes ceràmiques reciclades per a la filtració d'aigües residuals en la taulellera ondense, NATUCER, sota les directrius del ITC-UJI i FACSA. A més, els treballs han demostrat l'escalabilitat del projecte, així com el seu potencial de replicabilidad a Europa, ja que aquestes membranes ceràmiques s'han fabricat a escala pilot en altres països de tradició rajolera com Itàlia i Turquia, amb residus locals. Amb açò s'ha impulsat la diversificació en el sector ceràmic, permetent obrir una nova línia de negoci.

    D'altra banda, s'ha aconseguit valorizar residus de diferents processos agro-industrials com els del propi sector tauleller, del marbre i de la producció d'oli d'oliva, que s'han incorporat en la composició d'aquestes membranes ceràmiques, contribuint a disminuir el seu cost de fabricació i a reduir el volum de desfets enviats a abocadors.

    El més destacat i que engloba el total de les activitats del projecte és que s'ha desenvolupat i validat un sistema de tractament d'aigües residuals avançat, un biorreactor de membranes MBR, en un entorn real. Encara que aquesta tecnologia ja existeix en el mercat, compta amb el valor afegit de la sostenibilitat i el seu baix cost en comparació dels sistemes actuals.

    El sistema s'ha implementat en l'estació depuradora d'aigües residuals d'Aledo, municipi murcià d'al voltant d'un miler d'habitants i dedicat principalment a l'agricultura. El MBR REMEB ha estat tractant aigües residuals per a la seua reutilització en reg per al sector agrícola i ajudarà a alleujar els estralls derivats de la sequera en la regió.

    El projecte està cofinançat pel programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horitzó 2020, amb l'acord de subvenció nº. 641998. Està compost per socis internacionals procedents de 7 països, encapçalats per FACSA. També participen l'Institut de Tecnologia Ceràmica ITC-UJI, l'empresa d'enginyeria francesa IMECA PROCESS, la consultora de Xipre ATLANTIS, l'empresa noruega BIOWATER, el Consell de Cambres de comerç de la Comunitat Valenciana, el laboratori castellonenc de recerca i projectes de medi ambient IPROMA, el centre ceràmic italià CENTRO CERAMICO, el centre de recerca ceràmica de Turquia SAM, la Universitat Antonio Nariño de Colòmbia i l'Entitat de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de la Regió de Múrcia, ESAMUR. A més, REMEB compta amb el suport de la Diputació de Castelló, donant ressò al projecte a través de l'associació PARTENALIA, de la qual és membre.

    Més informació sobre el projecte: www.remeb-h2020.com

    Pujar