“La situació està controlada”: la Diputació de Castelló lluita contra els mosquits amb més vigilància i tractaments
Des de gener, el servici de control provincial fa inspeccions setmanals en els municipis del litoral i cada dos setmanes en els de prelitoral
S'aproxima l'estiu i amb ell els temuts mosquits, sobretot el mosquit tigre, que és el més virulent quant a la seua picada.
Per a tractar de pal·liar esta situació, la Diputació de Castelló porta realitzant des del mes de gener inspecciones per a la vigilància i control de mosquits, que s'han intensificat en tota la província de Castelló, especialment en zones costaneres i arrossars, de cara a l'estiu.
El diputat de Medi natural, José María Andrés, ha explicat que les inspeccions no han parat en tot l'any. De fet, “des de gener fins ara es fan inspeccions”, i a més s'estan intensificant. Així. Setmanalment es duen a terme en les zones del litoral de la província de Castelló i de manera quinzenal en els municipis del prelitoral.
En estes vigilàncies es detecta si hi ha presència de mosquit i és llavors quan s'inicia el tractament, explica el diputat provincial, qui ha destacat que s'està seguint el planning establit, tenint en compte les zones on plou més i hi ha acumulacions d'aigua, on “s'intensifiquen les labors de vigilància i tractament”.
La zona de la marjal entre La Llosa i Xilxes és segons Andrés “el punt més crític” a l'haver cultius d'arròs que inunden els camps. “Allí s'estan fent esforços de vigilància i tractaments”.
"La situació està controlada a la província", ha assegurat el responsable de Medi natural de la Diputació de Castelló. No obstant això, "és important que la ciutadania estiga alerta i revise els possibles focus de mosquits tigre en els seus entorns, especialment en zones urbanes".
Amb la proximitat de l'estiu hi ha “dos factors clau: la calor i l'aigua”, explica José María Andrés, que ha puntualitzat l'època de sequera i d'escasses pluges pot canviar i poden haver-hi tronades que faça que s'acumule aigua durant dies i proliferen els mosquits. “Si s'ajunten estos dos factors, pot haver-hi repunt de mosquits”.
Recomanacions per a la ciutadania
- Eliminar possibles granges de mosquits: Buidar recipients amb aigua estancada, com a poals, tests o pneumàtics.
- Utilitzar repel·lents de mosquits, especialment al vespre.
- Protegir-se de picades amb roba adequada i mosquiteras.