El Senat aprova amb àmplia majoria la moció per a suprimir el vot pregat i que sigut defensada per Rallo
El senador del PSPV-PSOE per Castelló i portaveu de la Comissió Constitucional ha criticat al PP per “mirar cap a l'altre costat” perquè temien “al càstig electoral” dels espanyols residents a l'estranger
El Senat ha aprovat este matí per una molt àmplia majoria una moció del PSOE per a instar al Govern a eliminar de la legislació electoral el vot pregat, una condició que afecta a més de dos milions d'espanyols i espanyoles que resideixen en l'exterior. La iniciativa ha sigut defensada pel senador del PSPV-PSOE per Castelló i portaveu de la Comissió de Constitucional, Artemi Rallo i en la seua exposició ha recordat que un milió d'espanyols es van veure obligats a emigrar “per la crisi i les retallades del PP”.
Rallo ha mostrat el seu agraïment a tots els grups per l'acord aconseguit i ha subratllat que esta proposta està dirigida a ”exactament 2.142.337 espanyols a 1 gener de 2020” . “I cite la xifra exacta, sense arrodoniments, perquè darrere de cadascun d'estos compatriotes segur que hi ha una història de frustracions i desesperances, també d'anhels i il·lusions, però amb una mirada sempre posada a Espanya”, ha agregat.
Rallo ha posat l'accent que “hui només vota la vintena part dels espanyols de l'exterior: un de 20 electors. Menys de 150.000 entre més de 2 milions”. En este sentit, s'ha mostrat molt crític amb el Govern de Rajoy i li ha acusat de “mirar cap a un altre costat”. “Van brandar l'excusa del risc de futurs fraus, excusa que hui manca de sentit. Al que temien de debò era al càstig electoral que els espanyols de l'exterior els anaven a infringir, per la deterioració social i ètica patit per Espanya durant el Govern del PP. Pur càlcul electoral partidista”, ha criticat.
Durant la seua intervenció, Rallo ha incidit en la causa de la caiguda de la participació electoral dels residents a l'estranger i ha assegurat que estan perfectament identificades: la duplicació de tràmits administratius, l'extraordinària brevetat dels terminis per a sol·licitar la documentació electoral i per a remetre el vot per correu o votar en urna; la no recepció de la documentació electoral a temps; la limitació de mitjans del nostre servei consular; o les incidències en els serveis postals estrangers. “Estes són les causes de l'ensulsiada del vot de l'exterior”, ha dit.
En este punt, el senador ha posat l'accent en el fet que “va haver d'arribar un Govern socialista, al juny de 2018, perquè esta reforma comptara amb el decidit impuls del Govern de la nació, del Ministeri d’Afers Exteriors, i del ministre Borrell” perquè es consensuara un text en la subcomissió per a la reforma electoral existent en la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats i perquè, finalment, es prenguera en consideració, per unanimitat, el 26 de febrer de 2019, pel Ple del Congrés dels Diputats.