Segueix la polèmica pels ‘molestos’ canons anticalamarsa: sense base científica i sense sanció?
Situats en poblacions de València i Castelló, aquests canons manquen de base científica segons l'Agència Estatal de Meteorologia
A la fi de març de 2022 el Senador de Compromís, Carles Mulet, treia a la llum l'existència de canons anti pluja o anti tempesta en diverses zones de la Comunitat Valenciana, concretament a Gavarda i Sant Rafel del Riu. Arran d'una pregunta parlamentària del polític de Cabanes, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) va obrir una investigació sobre una vella polèmica que per a molts era una teoria de la conspiració.
Mesos després, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) van manifestar que “les activitats anti-calamarsa utilitzant canons que produeixen un fort soroll (ones sonores) no són efectives per a la destrucció de la calamarsa i no tenen cap base científica”.
Ara, Mulet ha tornat a la càrrega preguntant al Senat perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no ha adoptat cap mitjana per a exigir l'erradicació d'aquests sistemes de protecció contra la calamarsa mitjançant l'ús de canons sònics.
Si bé, “el Govern ha reconegut reiteradament en diferents respostes que no existeix autorització per a l'ús de sistemes anticalamarsa mitjançant propagació d'ones que xoquen amb l'estratosfera”, que en la Comunitat Valenciana es troben a Gavarda (València) i Sant Rafel del Riu (Castelló).
Segons Mulet, “la Llei d'Aigües deixa clar que la fase atmosfèrica del cicle hidrològic sol podrà ser modificada artificialment per l'Administració de l'Estat o per aquells als qui aquesta autoritze” i “les respostes d'aquest ministeri han sigut totalment contradictòries”.
Des del Govern reconeixen que no tenen base científica, recorda Mulet. “No existeixen treballs científics que donen credibilitat a la seua efectivitat, però tampoc existeixen els que li la lleven”, la qual cosa per al senador és “pur cinisme” perquè “afirmen que no hi ha evidències sobre si altera el cicle o no, però en respostes seues -del Govern- es diu que s'han posat quatre sancions per modificar el cicle hidrològic per a evitar precipitacions en forma de calamarsa o pedra per no tindre aqueixa autorització prèvia de la qual parla l'article 3 de la Llei d'Aigües”.
A més, ha insistit que “hem demanat moltes vegades que ens expliquen en quines han quedat aqueixes sancions, si s'han pagat o no; i el més important, si s'han desmantellat o no aqueixes activitats”.
En aquest sentit, Mulet ha afirmat que “em diuen en una altra resposta que com no s'ha demostrat incidència o modificació atmosfèrica, no s'incompleix la Llei d'Aigües, per la qual cosa no sancionaran”, per la qual cosa es pregunta “en què quedem?”.
Respecte als canons a Sant Rafel del Riu, Mulet assenyala que des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han posat multes de fins a 10.000 euros per canons contra calamarsa utilitzats en agricultura “però quan demanem que ens expliquen si s'han pagat o no aqueixes sancions i si hi ha hagut una mica més que la simple imposició de la sanció, si han cessat aquestes activitats, no ens contesten, i aqueixes instal·lacions s'estan propagant per tot l'Estat alterant o no el cicle hídric, però causant en qualsevol cas un greu impacte sobre la fauna, especialment sobre l'avifauna, i causant problemes molt greus en la salut. I vostés diuen una cosa i la contrària en les mateixes respostes parlamentàries que em donen. No sé quina versió d'elles em donarà hui, però la credibilitat que li done serà la mateixa que a la resta”.
En comissió, la resposta del Govern al senador ha sigut que “el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic no és l'Administració competent a l'hora d'autoritzar, denegar o identificar els canons, ja que la seua utilització no incompleix en cap cas l'article 3 de la Llei d'Aigües” i que “en l'actualitat no existeix cap autorització vigent atorgada pel ministeri per a l'ús de canons sònics anticalamarsa en l'àmbit territorial de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre”.