Rosa Agost recopila la història de la universitat pública castellonenca en el llibre «Universitat Jaume I de Castelló. 25 anys de realitats»
La professora del Departament de Traducció i Comunicació i degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l'UJI, Rosa Agost Canós, ha presentat el llibre Universitat Jaume I de Castelló. 25 anys de realitats, una obra de caràcter eminentment visual que recopila la trajectòria de la universitat de Castelló. La presentació ha tingut lloc en la Llotja del Cànem i ha comptat amb la participació del rector de la Jaume I, Vicent Climent, que ha realitzat el pròleg del llibre.
El llibre fa un repàs de la història de la universitat des dels seus orígens, a finals dels 80, quan van tindre lloc les accions i reivindicacions que van desembocar en la creació d'una comissió tècnica que seria l'encarregada de dissenyar la Universitat de Castelló, un projecte que es faria realitat el 1991. Després relata la posada en marxa de la universitat en els tres campus (Borriol, Penyeta Roja i Herrero), l'elaboració dels primers estatuts de l'UJI, la posada en marxa dels diferents estudis en els quatre centres (Facultat de Ciències Humanes i Socials, Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i Facultat de Ciències de la Salut) i la importància dels nombrosos actes acadèmics que s'han fet per a difondre el coneixement: obertures de curs, festes de la universitat, investidura de Doctors Honoris Causa, lliurament de premis, etcètera.
Rosa Agost també dedica un capítol especial al desenvolupament urbanístic del Campus de Riu Sec, des de la col·locació de la primera pedra en 1993, fent referència a les inauguracions dels diferents edificis, les obres del Jardí dels Sentits, la rehabilitació de la Llotja del Cànem, la posada en marxa del TRAM, la inauguració del Paranimf o la cessió de l'antic edifici d'Hisenda. La importància de l'UJI en el territori i la seua relació amb la societat castellonenca, és un altre apartat fonamental d'aquesta obra, en la qual es destaca com un dels principals objectius de la universitat contribuir al desenvolupament econòmic, social i cultural de les comarques del seu entorn. El llibre finalitza amb un recordatori de l'exposició pels 25 anys d'història de la universitat que es va organitzar en 2017 al recentment inaugurat Menador espai cultural.
En la presentació, l'autora ha explicat que «la Universitat Jaume I és la meua universitat des d'abans del començament, ja que vaig ser una de les estudiants del CUC que van reivindicar activament la creació d'aquesta universitat, una de les primeres becàries d'investigació de l'aleshores recent creada UJI i després vaig ser professora». Agost ha agraït el treball gràfic dels fotògrafs Àlex Pérez, Damián Llorens i Antonio Pradas, i de les persones que han cedit el seu arxiu fotogràfic, i molt especialment, la confiança del rector. Per acabar, ha indicat que aquest llibre «és tan sols un tast del que entre totes i tots hem fet aquests anys» i ha destacat que «és un llibre fet des de la raó i la passió, que he fet pensant en la vida acadèmica (professorat, estudiantat i PAS), la vida cultural i la societat».
Per la seua banda, el rector ha agraït a Rosa Agost la seua passió des de sempre per la Universitat Jaume I, «passió que ha volgut i ha sabut regalar-nos en aquest llibre» i ha destacat d'ella que forma part important de la comunitat universitària des dels seus orígens. Pel que fa al llibre, Vicent Climent ha afirmat que «aquestes pàgines estan plenes del que ha sigut la història de l'UJI i, per tant, d'estima i passió per la cultura i per l'aprenentatge, eixa força motora que ens inspira a tots els universitaris del campus del Riu Sec». «La Universitat Jaume I ha estat, és i serà el que són les persones que hi treballen, que s'han format a les seues aules, que han promogut la recerca als seus laboratoris i seminaris, i, per descomptat, tota la societat que ens ha donat suport» ha conclòs.