Un retaule gòtic d'una parròquia de Castelló s'exposarà en el Museu del Prado
També formarà part de la mostra que s'està preparant en el Museu Nacional d’Art de Catalunya
L'històric retaule gòtic de la parròquia de Villahermosa del Río està camí del Museu del Prado per a formar part d'una exposició molt important sobre “L'espill perdut. Jueus i conversos a l'Espanya medieval”.
Així, aquesta excepcional peça formarà part d'una mostra que recupera un espill medieval, “el retard dels jueus i els conversos concebut pels cristians a Espanya entre 1285 i 1492”, segons Joan Molina Figueras, cap de Departament de Pintura Gòtica Espanyola del Museu del Prado, qui assenyala que “durant aqueixa època, les imatges van exercir un paper fonamental en la complexa relació entre aquests tres col·lectius”.
Ahir, els tècnics van embalar amb molta precisió i manyaga les diferents taules d'aquest conjunt atribuït a l'artista conegut com a Maestro de Villahermosa -per a alguns autors Llorenç Saragossà-, datat entre 1385 i 1390 i que està pintat al tremp sobre fusta; per a carregar-ho a un furgó climatitzat que garanteix al màxim el seu correcte trasllat fins al Museu del Prado en la capital. Hui mateix arribarà al seu destí per a participar en aquesta exposició que s'inaugurarà dilluns que ve 9 d'octubre i que conclourà el 14 de gener del 2024.
Després, el retaule viatjarà fins a Barcelona -la segona seu de l'exposició- on romandrà en el Museu Nacional d’Art de Catalunya fins al 26 de maig del 2024. L'obra ha sigut cedida gràcies a un acord entre la parròquia, la Delegació de Patrimoni de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, amb el vistiplau del seu delegat, Sr. Pedro Saborit i el tècnic d'aquesta, David Montolío. Així com l'autorització per part del Vicari General de la Diòcesi, Sr. Javier Aparici.
Peça excepcional
El retaule forma part de l'esplèndida col·lecció de taules de la parròquia de Villahermosa del Río.
Un conjunt de peces gòtiques del més notable de la Comunitat Valenciana. Aquesta en concret ha cridat sempre l'atenció per la seua iconografia. Ací s'exalta l'eucaristia i es mostra al col·lectiu jueu com un dels seus principals enemics. Destacant la taula del Sant Sopar, moment en què Crist anuncia la institució de l'Eucaristia.
Cal destacar que l'obra ha participat ja en diverses exposicions: Barcelona (1952), Madrid (1973), València (1973) i en «La Llum de les Imatges», en la diòcesi de Sogorb-Castelló (2008). I la primera restauració del retaule documentada va tindre lloc en 1973 a Madrid.