elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Reciplasa baixa de les 160.000 tones de residus tractades en 2022 per la millora en la separació en origen

Reciplasa baixa de les 160.000 tones de residus tractades en 2022 per la millora en la separació en origen
  • La implantació de la recollida selectiva d'orgànica i l'ecoparc mòbil redueixen la fracció resta

  • Així mateix, l'empresa pública ha augmentat la recuperació de les fraccions selectives que si s'hagueren separat en origen no hagueren arribat a la planta

MÉS FOTOS
Reciplasa baixa de les 160.000 tones de residus tractades en 2022 per la millora en la separació en origen - (foto 2)

158.301 tones han arribat a la planta de tractament de residus Reciplasa en 2022, quasi 10.000 tones més que fa 10 anys, quan l'empresa pública va tractar 148.096. Tots ells provenen del contenidor de resta i d'orgànica dels 46 municipis del centre de la província de Castelló. Aquestes dades es poden traduir com que dins de l'àmbit d'actuació de Reciplasa i del Consorci C2 es genera cada any una quantitat de residus que podria omplir un camp de futbol com Castalia.

L'empresa pública ha aconseguit millorar la recuperació de les fraccions selectives gràcies a la modernització de la planta en aquest període. La instal·lació de separadors òptics i balístics ha permés que un major número de vidre i envasos, que no haurien d'haver arribat a la planta, puguen reintroduir-se en la cadena productiva, evitant que arriben a l'abocador.

Al llarg d'aquesta dècada, la quantitat de residus ha augmentat conforme millorava la situació econòmica i en els últims anys ha començat una tendència a la baixa en alguns municipis. Cal destacar que les xifres de 2022 i les de 2013 són molt similars quant a quantitat de residus que arriben a les instal·lacions de Reciplasa, però que durant els anys 2017, 2018 i 2019 sí que s'estaven aconseguint xifres molt més elevades. En 2020, per la pandèmia, aquests números es van veure reduïts i en aquests moments s'observa una tendència a la baixa, que observant les xifres es pot atribuir a una millor separació en origen.

Des de 2013 han hagut canvis en la recollida de residus. El més destacat ha sigut la implantació del contenidor marró per a la matèria orgànica. Almassora, Borriana, Castelló i Onda ja ho tenen implantat, al mateix temps que l'Alcora i Vila-real estan en fase de prova. Tots ells han millorat la seua recollida any rere any, sent el passat 2022 el que millor resultat van obtindre. Castelló va aconseguir recollir tres milions de matèria orgànica i Borriana va duplicar el seu anterior registre, arribant al milió de quilos, que anys arrere haurien anat amb la fracció reste. Almassora va separar 175.980 kg i Onda 74.240.

Aquestes dades, al costat del de la fracció resta, reflecteix una millor separació en orígen, és a dir, depositar cada residu en el contenidor corresponent. Castelló, Betxí i Vila-real depositen ara menys residus al contenidor de tot un que en 2013. Un exemple és Castelló, que ha baixat més d'un milió i mig de kg o Betxí que ha aconseguit baixar dels dos milions. La fracció reste és tota aquella que la ciutadania no separa en origen correctament i aquella que no correspon als contenidors de reciclatge o a l'ecoparc i es deposita en el contenidor gris.

“Enguany hem aconseguit baixar de la barrera dels 160.000 tones, alguna cosa que no s'aconseguia des de 2016, exceptuant el 2020 amb el covid, però 158.301 tones continua sent una xifra elevada” assenyala el president de Reciplasa, Ignasi Garcia. “El positiu que ens mostren les dades d'aquests 10 anys és la tendència d'una millor separació en orígen gràcies al treball que estan fent els Ajuntaments. Cal tindre en compte que perquè un residu tinga una segona vida, és important que no entre en contacte amb residus d'una altra índole, per exemple, un paper que es banya o un plàstic que ha estat en contacte amb bolquers per haver-los depositat tots en el contenidor reste, ja que dificulta la seua separació i reciclatge.” afirma Garcia que conclou dient que “és molt fàcil per a la ciutadania separar els residus per tipus per a fer-ho bé, per això continuarem animant a fer-ho, així com a les empreses a apostar per l'ecodisseny”.

Pujar