elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El PSPV demana la dimissió de l'alcalde de Vilamalur després de ser condemnat per coartar el dret a vot en les eleccions

El PSPV demana la dimissió de l'alcalde de Vilamalur després de ser condemnat per coartar el dret a vot en les eleccions
  • El cas es va iniciar en els comicis de 2019, quan el consistori va rebre desenes de peticions d'empadronament

MÉS FOTOS
El PSPV demana la dimissió de l'alcalde de Vilamalur després de ser condemnat per coartar el dret a vot en les eleccions - (foto 2)

El secretari d'Organització del PSPV de Castelló, Joan Morales, ha demanat, de nou, la dimissió de l'alcalde del PP de Vilamalur, Juan Bautista Gimeno, després de conèixer que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha dictaminat a favor de l'alta en el padró d'una veïna de Vilamalur que va ser privada del dret per part de l'alcalde, la qual cosa li va impedir votar en les eleccions municipals de 2019.

Morales i representants del partit Avant Vilamalur han coincidit en exigir la seua expulsió del Partit Popular "després de coartar la llibertat de vot a un grup de veïns i veïnes per interès electoralista. "El senyor Gimeno no pot continuar ni un minut més en el seu càrrec", ha destacat el dirigent socialista.

Morales considera “insostenible” la situació i requereix a la presidenta del PP de Castelló, Marta Barrachina, a assumir la seua responsabilitat i expulsar immediatament a Juan Bautista Gimeno de les files populars. "No podem permetre l'ús de pràctiques caciquils més pròpies de règims totalitaris que perverteixen la nostra democràcia".

Un cas que es remunta a 2019

El Jutjat d'Instrucció número 5 de Nules s'ha fet càrrec del cas que embolica a la complicada història política d'aquesta xicoteta població de la Serra d'Espadán.

Així, es va iniciar una investigació sobre la possible comissió dels delictes de prevaricació i contra la llei electoral per part del seu alcalde.

Tot es va iniciar quan els afectats van presentar una denúncia davant la Fiscalia. I és que 46 veïns del municipi van intentar donar-se d'alta en el cens municipal poc abans de les eleccions municipals per a poder exercir el seu dret al vot.

Pel que sembla, el primer edil podria haver actuat en contra dels informes emesos per la secretaria-interventora i els serveis jurídics de la Diputació, endarrerint la tramitació d'alguns empadronaments i impedint així el seu vot en les eleccions municipals que es van celebrar en 2019 i que li van donar l'alcaldia de nou al Partit Popular.

Uns mesos més tard, el mes de novembre, es van produir les següents eleccions, nacionals, en les quals aquests 46 veïns ja es trobaven empadronats i van poder exercir el vot, obtenint el major nombre de vots el partit socialista.

Des del PP, per part seua, van denunciar que aquests empadronaments pretenien alterar el resultat dels comicis en aquest xicotet municipi de només 92 habitants, segons el cens de 2021. Els populars van denunciar en aquell moment que el PSOE havia multiplicat en un 300% els vots entre les eleccions d'abril i les de novembre pel que consideraven que havien “adulterat el cens”.

“El 10 de novembre el PSOE va aconseguir 35 vots enfront dels 9 votants socialistes que hi havia en realitat el 28 d'abril”, va denunciar el PP. Mesos més tard, no obstant això, l'Institut Nacional d'Estadística va anul·lar alguns dels empadronaments, concretament 26, en considerar que no vivien al poble més de la meitat de l'any, requisit indispensable per a ser veí.

Una situació que els populars van qualificar de “colp d'estat” al mateix temps que van acusar els socialistes de la pròxima Onda de “empadronar de colp a 46 persones en una localitat amb un cens de 58 veïns”.

Pujar