elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un projecte europeu E-STEAM treballarà per equilibrar la presència de la dona en camps de l'educació científica

Un projecte europeu E-STEAM treballarà per equilibrar la presència de la dona en camps de l'educació científica
  • Les mentores sumen valor al projecte E-STEAM amb la seua experiència

MÉS FOTOS
Un projecte europeu E-STEAM treballarà per equilibrar la presència de la dona en camps de l'educació científica - (foto 2)

En el marc del projecte E-STEAM, l'equip EuroFUE-UJI va reunir el 10 de juliol a un ampli grup de mentores amb llarga trajectòria en les àrees STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Les mentores compliran un paper imprescindible en el projecte, participant en el programa de tutorització d'aquest. Amb la seua experiència, serviran d'inspiració per a les participants en el projecte E-STEAM, com a exemples femenins que han aconseguit els seus somnis a través de les àrees d'estudi STEM.

Aquesta fase inclourà a un total d'11 mentores de les àrees científiques, tecnològiques, enginyeria i matemàtiques que compartiran la seua perspectiva sobre la situació de la dona en els estudis i carreres professionals STEM. En l'àrea de química es troba la catedràtica de l'UJI Rosa Llusar i les investigadores de l'Institut Universitari de Materials Avançats (INAM) Beatriz Julián i Macarena Poyatos. També formaran part de la fase de mentorització la catedràtica de la Universitat Jaume I i doctora enginyera agrònoma Maria Jesús Muñoz i Elena Fernández, graduada en Enginyeria Multimèdia per la Universitat de València (ETSE). 

En l'àrea de ciències, E-STEAM compta amb les doctores en Informàtica Mercedes Marqués i Inmaculada Remolar, la llicenciada en Psicologia Raquel Agost i la llicenciada en Ciències Biomèdiques Marta Tolosa, a les quals se sumen la llicenciada en Ciències Biològiques Marisa Falcó i la llicenciada en Matemàtiques Marina Murillo. Totes elles compartiran la seua experiència amb les mentoritzades en les seues respectives àrees. 

Durant els pròxims mesos, les mentores treballaran cadascuna amb dos participants del projecte E-STEAM, a les quals guiaran i aconsellaran d'acord amb els resultats aconseguits fins hui per la Fundació Universitat Jaume I-Empresa en col·laboració amb el grup d'investigació GeST, Gènere, Salut i Treball (http://gest.uji.es/) dirigit per la professora de la Universitat Jaume I Eva Cifre i el consorci del projecte format per sis entitats i liderat pel Agrupamento de Escolas de Silves (Portugal). 

Les últimes dades obtingudes i sobre els quals es treballaran són els següents quatre estereotips: les xiquetes es creuen menys capaces de cursar STEM (ciències, tecnologia, matemàtiques i enginyeries); ells per contra, se senten més còmodes en aquestes àrees; elles són més treballadores i per a ells treballar en els camps STEM és una cosa innata i, finalment, als homes se'ls orienta per a aconseguir els seus objectius i a elles per a la cura i la societat.

Amb l'ajuda de les seues mentores, el projecte Erasmus+ E-STEAM (Equality in Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) treballarà durant dos anys per a augmentar i equilibrar la presència de la dona en camps de l'educació científica, responent a la seua escassa presència en aquest àmbit.

La Universitat Jaume I, a través dels vicerectorats de Promoció Lingüística i Igualtat, d'Investigació i Transferència i d'Estudiantat i Compromís Social, està treballant en un programa marc per a crear vocacions científiques i promoure tant la innovació com l'emprenedoria en dones. El paper de la Fundació Universitat Jaume I - Empresa per a dur a terme accions concretes serà fonamental. L'experiència en aquest projecte Europeu executat per la EuroFUE-UJI i del qual és soci nacional serà molt beneficiosa.

El consorci està format per un total de sis entitats, liderat pel Agrupamento de Escolas de Silves (Portugal). La resta de socis són: First Private School Leonardo da Vinci Ltd de Bulgària, Dimitrie Cantemir University (DCU) de Romania, Institute of entrepreneurship development IED de Grècia, la Fundació Universitat Jaume I- Empresa d'Espanya i La Fundación profesional de Romania.

Pujar