elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les professores de l’UJI Sonia Reverter i Maria Medina publiquen el llibre «El feminisme en 35 hashtags»

    Les professores de la Universitat Jaume I Sonia Reverter i Maria Medina-Vicent acaben de publicar El feminismo en 35 hashtags, un llibre editat per La Catarata on repassen les principals campanyes feministes desenvolupades en les xarxes socials (i als carrers) en els últims anys.

    El feminisme està pertot arreu. Apareix diàriament en els debats polítics, econòmics i, fins i tot, en els científics i tecnològics. La seua difusió és una bona notícia, però també cal advertir del perill que es convertisca en un nou producte al servei de la societat de consum, tendència que, si s'imposa, podria desactivar la seua força transformadora.

    L'originalitat dels hashtags analitzats en aquest llibre resideix en el seu poder mobilitzador, en l'ús de les xarxes socials (Twitter, fonamentalment) com a altaveu i eina d'apoderament col·lectiu. Els hashtags aglutinen a milions de persones amb enorme eficàcia i rapidesa, i tenen la potència per a crear adhesions gairebé instantànies amb una o dues paraules. #MeToo o #Cuéntalo, per exemple, expressen, amb la seua breu crida, una realitat generalitzada: que les dones de tot el món sofreixen assetjament sexual,  i que les agressions i violacions no són fets aïllats.

    Per a Sonia Reverter i Maria Medina-Vicent l'etiqueta és energia, reivindicació, alleujament i teràpia. «No sóc l'única» és el sentiment que el seu efecte produeix en moltes dones, la qual cosa augmenta la seua indignació, però minora la solitud i permet que l'activisme no es quede en el digital, sinó que s'organitze i isca als carrers. A més, permet també dir avui, sense por, una cosa que fa dècades semblava impensable: «Sí, jo sóc feminista».

    Pujar